Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ion Cristoiu, în „vizită de lucru“ la Universitatea „Andrei Şaguna“ Libertatea presei, în centrul atenţiei jurnaliştilor constănţeni (galerie foto)

ro

29 Mar, 2014 00:00 2413 Marime text
Oaspeţi de seamă la Constanţa! Universitatea „Andrei Şaguna“ a fost gazda unei mese rotunde cu tema „Noul Cod Penal şi libertatea presei”. Moderatorul discuţiilor purtate pe acest subiect a fost nimeni altul decât reputatul jurnalist Ion Cristoiu. Evenimentul face parte din suita de activităţi prilejuite de organizarea Conferinţei Naţionale „Codurile Penal şi de Procedură Penală - premisa consolidării statului de drept”, organizată de Universitatea „Andrei Şaguna” în zilele de 28 şi 29 martie. Întreaga dezbaterea reuneşte specialişti de prestigiu din toată ţara şi din toate domeniile societăţii afectate de modificările survenite în cele două coduri. La masa discuţiilor au participat, pe lângă preşedintele instituţiei de învăţământ superior, prof. dr. Aurel Papari, actuali şi foşti profesori ai universităţii, precum şi jurnalişti din mass-media constănţeană.

Convorbirile din cadrul dezbaterii „Noul Cod Penal şi libertatea presei” s-au purtat în trei direcţii principale: efectele modificărilor din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală asupra libertăţii presei; avatarurile delictului de opinie în presa românească; mass-media din România - reglementare sau auto-reglementare? Astfel, atât articole din Constituţia României, cât şi din cele două coduri, care vizează libertatea de exprimare, au fost atent discutate şi „disecate“ de colocutori. O parte dintre jurnaliştii prezenţi, fie că actualmente mai practică sau nu această îndeletnicire, au simţit pe pielea lor efectele şi semnificaţiile Codurilor Penal şi de Procedură Penală. „Observ că aici, la Constanţa, aveţi o activitate intensă în privinţa proceselor cu presa“, a remarcat, în repetate rânduri, Ion Cristoiu. Dintre jurnaliştii constănţeni prezenţi la evenimentul moderat de Cristoiu, nu putem să nu-i amintim pe Constantin Cumpănă, jurnalist şi scriitor constănţean, care a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului un proces de calomnie după 8 ani de luptă; Cătălin Siclitaru, fost jurnalist de investigaţie din Constanţa, precum şi jurnalista Feri Predescu, al cărei caz este arhicunoscut de toată presa.

Discuţiile s-au purtat când de o parte, când de alta a baricadei. Jurnaliştii interpretau legile care se referă la libertatea de expresie din punctul lor de vedere, în vreme ce juriştii dădeau interpretări conforme meseriei lor. În aceste condiţii, s-a readus în actualitate necesitatea unei legi a presei. „În urmă cu câţiva ani, am intrat într-o redacţie. Pe un panou erau două afişe. Pe unul erau scrise obligaţiile membrilor redacţiei, iar pe celălalt sancţiunile celor care nu respectau ce era scris în dreptul obligaţiilor. Însă nicăieri nu am văzut notate drepturile pe care cei din breaslă le au”, a conchis Traian Brătianu, fost jurnalist dobrogean.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii