Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Scrisoare deschisă adresată ARACIS „Jurnaliştii sunt instrumentalizaţi în propagandă şi legitimarea puterii abuzive” (documente)

ro

09 Jan, 2020 00:00 2404 Marime text

Zilele acestea, o scrisoare deschisă adresată Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) - semnată de 40 de profesori universitari şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii nonguvernamentale - aduce în atenţia profesioniştilor din domeniul comunicării şi al relaţiilor publice marasmul în care riscă să se afunde, în sine, un... colos „industrial”.
 
„Solicităm ARACIS să îşi asume public protejarea valorilor democraţiei, pieţei libere şi ale statului de drept, prin reintroducerea explicită a disciplinei Deontologie în rândul disciplinelor obligatorii şi a disciplinei Legislaţie media/ Dreptul comunicării în rândul disciplinelor recomandate, pentru toate programele de comunicare publică din România", este paragraful-esenţă al scrisorii amintite (pe care o puteţi citi integral în secţiunea Documente).
 

„Undă verde” la fake-news sau uşurarea programei de licenţă?

 
În urmă cu 15 ani, ARACIS prelua prerogativele Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare, fiind însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea şi autorizarea temporară a învăţământului superior din România.
Aşadar, subiectul scrisorii menţionate îl constituie decizia ARACIS de scoatere a disciplinelor Deontologie şi Legislaţie media/Dreptul comunicării din lista celor obligatorii pentru programele de comunicare şi relaţii publice.
 
Şi, cu toate că lipsesc din lista de materii obligatorii pentru Ştiinţele Comunicării, de care ar fi trebuit să fie legate „nativ”, ele apar în continuare în Standardele de calitate ARACIS din 2019 la toate celelalte domenii coordonate de către Comisia 4 a ARACIS, de la domeniul Asistenţă socială la cel de Știinţe militare.
 
Într-o epocă a fake-news-ului, o astfel de „eroare” poate constitui un fel de „undă verde” pentru viitoarele generaţii de jurnalişti care vor învăţa că a da un titlu scandalos, fără nicio legătură cu textul sau a prefabrica un subiect de aşa manieră încât să devină senzaţional, de „amorul” vizualizărilor, este deontologic şi nu asumă niciun risc... juridic.
 
Dacă de la prevederile Codului deontologic al jurnalistului (vezi secţiunea Documente) şi până la realitatea din „online” e cale lungă, nu acelaşi lucru se întâmplă cu legislaţia în domeniu, care, odată cu apariţia GDPR, a limitat... demersurile jurnalistice.
 
Revenind la conţinutul scrisorii, am găsit exemplificată situaţia de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. „Din 23 de programe de jurnalism care apar în Hotărârea de Guvern 326 din 2019, numai două (Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi şi Universitatea «Ovidius» din Constanţa) nu pun, în lista competenţelor absolvenţilor programelor de jurnalism, competenţe de abordare etică şi deontologică a situaţiilor profesionale”.
 
Nici Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanţa nu este... uitată. „Două universităţi, „Andrei Șaguna" din Constanţa şi Universitatea din Piteşti, nu au încă un supliment la diplomă pe site-ul Registrului Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS), şi nu au putut fi analizate”. 
 
Între zecile de universitari semnatari ai acestei scrisori, provenind din centre precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, dar şi Arad, Galaţi, Sibiu, Piteşti, se numără prof.univ. dr. Raluca Petre, Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius" din Constanţa. Contactată în legătură cu acest subiect, prof. Petre ne-a precizat: „Disciplina Deontologie se găseşte în noul nostru plan de învăţământ. Disciplina care se ocupă de legislaţia media a devenit opţională”.
 
Aceasta în timp ce, la mijlocul lunii trecute, Consiliul Facultăţii de Jurnalism şi Știinţele Comunicării, din Universitatea din Bucureşti, a votat excluderea disciplinelor Deontologie şi Drept din programa de licenţă pentru specializările Publicitate şi Comunicare şi Relaţii Publice.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii