Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:34 13 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea academică. A încetat din viață un academician ce a primit titlul de doctor honoris causa al unei universități din Constanța

ro

02 Jan, 2019 21:10 1356 Marime text
În primele ore ale anului 2019, Academicianul Teodor Dima şi-a încheiat drumul printre noi, anunță Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. 

Născut la Brăila, la 5 noiembrie 1939, a studiat filosofia la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, ca discipol al profesorului Petre Botezatu și a obținut titlul de doctor la Universitatea din București. A fost Decan al Facultății de Filosofie două mandate, 1992 – 2000, Cancelar General al Universității Alexandru Ioan Cuza din 2000 – 2004.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1996, devenind titular din 2011. Din 1995, până în 2018,  a fost director al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane, Filiala Iași a Academiei Române.

Teodor Dima a fost membru, fondator și coordonator a numeroase societăți, comisii și foruri științifice naționale și internaționale dintre care amintim: Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Științei și Tehnologiei  al Academiei Române, Societatea Germano-Română de Filosofie, Societatea de Filosofie de Limba Franceză din România, afiliată la Association des Societés de Philosophie de Langue Française.

Pentru activitatea științifică și didactică a primit recunoașterea multor universități prin  titluri de Doctor honoris causa: Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Nord, din Baia Mare, Universitatea „Andrei Șaguna” Constanța, Universitatea din Pitești, Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

În 2007 devine cetățean de onoare al Municipiului Brăila.

”Prin zecile de cărți și articole, miile de foști studenți și doctoranzi, rezultatele activității sale imprimate în memoria  instituțiilor și organismelor pe care le-a slujit, coordonat și / sau creat, profesorul Dima rămâne luminoasă prezenţă a celei dintâi  Facultăți de Filosofie a țării” - au mai transmis reprezentanții Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii