Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalista constănțeană Steliana Bajdechi împlinește 61 de ani. Drumul de la inginerie la cariera în presă

ro

21 Jan, 2023 00:00 2333 Marime text
Sursa foto: Facebook Steliana Bajdechi
  • A fost șefă de promoție la momentul absolvirii Liceului „Mircea cel Bătrân”
  • Ea a conceput emisiuni complexe de actualitate culturală și de cultură generală, precum: „Interferențe culturale”, „Școala și societatea”, „Povestiri din secolul trecut”
  • A fost distinsă, în anul 2012, cu titlul de realizator de excepție al Radiodifuziunii Române
 
Steliana Duliu, pe numele de la naștere, s-a născut la data de 21 ianuarie 1962, fiind fiica lui Mircea și a Tincuței Duliu.
 
Originară din Constanța, ea a absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân” în anul 1981, ca șefă de promoție.
 
Peste cinci ani, a obținut diploma de inginer, emisă de Institutul Politehnic București - Facultatea de Energetică. Și-a continuat studiile la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. A studiat și la Universitatea „Ovidius” masterul în Studii Culturale din cadrul Facultății de Litere.
 
Steliana Bajdechi s-a perfecționat în domeniul jurnalismului, managementului și documentarului artistic în România, Franța și Algeria.
 
A deținut următoarele funcții: inginer la „Electromontaj” Constanța (1986-1991) și publicist comentator la Radio Constanța (din 1991).
 
Ea a conceput emisiuni complexe de actualitate culturală și de cultură generală, precum: „Interferențe culturale”, „Școala și societatea”, „Povestiri din secolul trecut” etc.
 
Tot ea a inițiat proiectul „Gala Premiilor pentru Dialog Intercultural”, de la Radio Constanța.
 
A lucrat ca asistent universitar la Facultatea de Jurnalism a Universității „Andrei Șaguna” din Constanța, între anii 2007 și 2009.
 
A fost distinsă, în anul 2012, cu titlul de realizator de excepție al Radiodifuziunii Române.
 
Din 2009 și până în 2018, Steliana Bajdechi a fost președinta Filialei Constanța a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Asociației Europene Interaxe, organizație neguvernamentală de dialog social, în care s-a implicat pentru valorificarea diversității etnice și culturale din state membre ale Uniunii Europene.
 
Ea a fost partener în organizarea unor acțiuni culturale și proiecte europene, precum: Caravana Gaudeamus-Litoral, Festivalul de film pentru elevi FILMMIC, campania de interes local și național „Salvați Cazinoul din Constanța”, „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri” – eveniment organizat de Universitatea „Ovidius” Constanța și alte șase universități din țară.
 
Steliana Bajdechi a publicat: articole în revistele „Tomis”, „Analele Dobrogei”; antologie de cultură și artă „Solteris”; volumul de studii istorice „Drumuri sub cenușă. România și Grecia între 1944-1949” și romanul „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei”.
 
Sursă text: „Dicționar de personalități dobrogene” volumul 4, de Corina-Mihaela Apostoleanu, Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc
 
Citește și:
Constanța culturală Steliana Bajdechi și Angelo Mitchievici, masă rotundă despre tradiție și emoție la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii