Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Harghita Parcurile fotovoltaice Harviz realizate din fonduri europene, pregătite să intre în producţie

ro

08 Jan, 2024 16:26 707 Marime text
Sursă foto: Primăria Municipiului Miercurea Ciuc
  • Parcurile fotovoltaice realizate din fonduri europene de către Operatorul Regional de Apă şi Canalizare Harviz, în parteneriat cu Primăria municipiului Miercurea Ciuc, sunt pregătite să intre în producţie, au anunţat, luni, autorităţile locale.
     
Parcurile fotovoltaice realizate din fonduri europene de către Operatorul Regional de Apă şi Canalizare Harviz, în parteneriat cu Primăria municipiului Miercurea Ciuc, sunt pregătite să intre în producţie, au anunţat, luni, autorităţile locale, conform Agerpres.

Potrivit acestora, Harviz SA a realizat o investiţie în valoare de aproximativ 21 de milioane de lei în zona Ciuc şi Odorhei, instalând 17 parcuri fotovoltaice în 15 unităţi administrativ-teritoriale, printre acestea numărându-se cele din Miercurea-Ciuc (1600+26 de panouri), Odorheiu Secuiesc (1800 de panouri) şi Mădăraş (576 de panouri).

Autorităţile locale afirmă că panourile acoperă aproape în totalitate consumul anual de energie al staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Miercurea Ciuc şi al rezervorului de apă situat pe dealul Nagy Laji, iar datorită acestei investiţii, în următorii ani, Harviz se aşteaptă la o economie semnificativă de energie, ceea ce va aduce beneficii şi pentru consumatori în ceea ce priveşte tarifele pentru servicii.

"Criza energetică a arătat cât de important este ca întreprinderile de utilitate publică să utilizeze într-o măsură cât mai mare energia regenerabilă. Harviz SA, beneficiind de o oportunitate de finanţare europeană, a creat parcuri solare cu capacităţi de producţie echivalente cu consumul anual de energie al staţiilor de epurare a apei, a staţiilor de decantare şi a staţiilor de pompare. Toate acestea vor aduce în timp o economie de energie, ceea ce se va reflecta şi în tarifele percepute", a declarat primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, într-o conferinţă de presă.


Directorul general al Harviz SA, Bogati Csaba, a menţionat că investiţia a fost realizată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi a subliniat că Harviz este unul dintre puţinii aplicanţi din ţară care au finalizat construcţia la termen.

"Contractul de finanţare a fost semnat la 22 iunie 2023, iar în jumătate de an parcurile solare au fost construite. Cele mai mici sunt deja funcţionale, iar cele mai mari aşteaptă aprobarea de conectare şi apoi punerea în funcţiune", a declarat Bogati Csaba.


În municipiul Miercurea-Ciuc au fost montate 1.600 de panouri solare la staţia de epurare a apelor uzate şi 26 de panouri la rezervorul de apă de pe dealul Nagy Laji. Prima dintre acestea produce, conform estimărilor, 1011,8 MWh anual, în timp ce a doua produce 15,99 MWh, acoperind astfel aproape în întregime consumul anual de 1043,21 MWh, respectiv 16,02 Mwh.

Valoarea totală a proiectului a fost de 20,94 milioane de lei, din care 14,08 milioane de lei provin din POIM, 2,48 milioane de lei reprezintă sprijinul financiar al statului, 1,05 milioane de lei reprezintă contribuţia proprie a Harviz, iar 3,31 milioane de lei reprezintă valoarea TVA-ului nedeductibil provenită, de asemenea, din bugetul de stat.

Conform estimărilor, la nivel judeţean, panourile solare Harviz generează anual aproape 3 Gwh, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Ministrul Finanțelor, despre posturile din sănătate: Problema aceasta, probabil, se va rezolva în cursul acestei săptămâni 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii