Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum să procedați atunci când demolați o casă veche și la ce trebuie să fiți atenți?

ro

20 Sep, 2022 17:30 3696 Marime text
  • Demolarea unei case vechi implică nu doar anumite costuri, ci trebuie urmați câțiva pași pentru o îndeplinire cu succes a misiunii și mai ales, în perfectă legalitate.
  • Primul lucru pe care trebuie  să-l aveți în vedere este că demolarea trebuie să fie efectuată de personal competent, firme, specializate, care să elaboreze un proiect de demolare și să gestioneze etapele demolării.
  • Acest proiect constă, de obicei, dintr-o specificație, un studiu de siguranță și un unul de gestionare a deșeurilor.
 
Ulterior, firma de demolare pe care ați angajat-o trebuie să efectueze demolarea propriu-zisă a casei, însă până să ajungeți în acel punct, va trebuie să intrați în posesia unor documente deosebit de importante.

De ce documente aveți nevoie pentru demolare?

Chiar dacă imobilul este unul vechi și poate da impresia că nu trebuie să aveți o autorizație de demolare. Însp, respectând legile în vigoare, orice demolare se face respectând normele actuale. Acestea impun o documentație precisă, iar lipsa acesteia se pedepsește conform legii. 
În primul rând, este necesară obținerea autorizației de demolare. Aceasta se emite de către autoritățile administrației locale, la fel cum se procedează în cazul autorizației de construcție. Pentru a primi undă verde în demolare, trebuie să dețineți un act de proprietate al imobilului respectiv. Acesta poate fi de donație, moștenire, etc. După ce ați intrat în posesia autorizației, demolarea se poate face în termen de 12 luni. Un aspect deosebit de important pe care trebuie  să-l aveți în vedere este faptul că pentru a dobândi autorizația de demolare, este necesar certificatul de urbanism.
Certificatul de urbanism este un alt factor de care depinde viitoarea demolare. Acesta este documentul oficial prin intermediul căruia se oferă detalii legate de aspectele juridice, tehnice și economice ale unei clădiri. Și în cazul certificatului, autoritatea locală este cea care îl emite. Actul furnizează toate condițiile care trebuie să fie respectate, în concordanță cu planurile cadstrale. De obicei, certificatul se eliberează în maximum 30 de zile de la data în care s-a făcut solicitarea (împreună cu restul documentelor corespunzătoare).

Care sunt costurile demolării?

Acestea variază în funcție de suprafața imobilului, iar costul total depinde de calitatea materialelor din care este construită casa, locația unde este amplasată. Totodată, tarifele se percep și raportate la gradul de complexitate al demolării. În ceea ce privește o estimare cât mai realistică cu privire la un cost demolare casa batraneasca, este bine să aveți pregătită o sumă minimă de 700 lei/m2.

Apelați la o firmă specializată în demolări

După ce ați obținut toate documentele necesare demolării, trebuie să căutați firme care se ocupă de demolarea propriu-zisă. Acestea dețin utilaje fără de care nu se poate finaliza procesul. Buldoexcavator, mașini pentru transportul deșeurilor, molozului, sunt doar câteva dintre mașinăriile de care aveți nevoie. 
În selectarea firmei, trebuie să luați în considerare experiența acesteia, deoarece acest lucru va asigura finalizarea proiectului urmând toate măsurile de securitate necesare și că, în cazul oricărui eveniment neprevăzut, firma va putea să-l remedieze rapid. Un alt factor de luat în considerare este că, firma să se poată ocupa de toate etapele, de la realizarea proiectului de demolare a casei, la gestionarea deșeurilor. Toate aceste aspecte trebuie să se desfășoare în condiții legale. Cu ajutorul specialiștilor, veți economisi timp și, totodată, nu va trebuie să vă faceți griji cu privire la normele de siguranță, deoarece firma se va ocupa de măsurile necesare pentru ca demolarea să nu creeze daune pentru cei din jur. 
Cum birocrația este un dezavantaj al traiului în România, înarmați-vă cu răbdare și cu un timp suficient pentru deplasările la diferitele instituții. Va fi necesar să achitați și anumite taxe, însă sumele nu vor fi unele consistente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii