Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeni revoltați Ce proteste au avut loc în anul 2021. Numeroase acțiuni pe final de an

ro

01 Jan, 2022 00:00 1574 Marime text
  • În 2021, au avut loc o serie de proteste în Constanța.
  • Cotidianul ZIUA de Constanța vă prezintă cele mai răsunătoare proteste din acest an. 
Nemulțumirile au curs anul acesta în rândul constănțenilor, drept urmare, aceștia au protestat pentru drepturile lor.
 
Numeroasele măsuri ce au fost luate în 2021 au scos cetățenii în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile.
 
Unele dintre cele mai ample mișcări de protest au avut loc chiar în ultimele zile ale anului, ducând la paralizarea orașului Constanța (greva CT BUS) sau chiar au afectat întreaga țară (greva de la CFR).
 
Protest CFR
 
În ziua de 20 decembrie 2021, protestul spontan CFR  a afectat circulația trenurilor la nivel național.
 
Pe raza regionalei Iaşi personalul aparţinând CFR SA a oprit trenurile CFR Călători în staţiile Iaşi, Paşcani, Roman şi Bacău cu semnalul pe culoarea roşie, fiind afectate trenurile 6002, 6461, 5603, 5401, 5432, 1541, 5402, 5461, 5415.
 
De asemenea, acţiunea personalului aparţinând CFR SA afectează circulaţia trenurilor şi pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Galaţi, Cluj, Constanța, Galaţi.
 
Atfel că, trenurile au înregistrat întârzieri de zeci de minute.
 
Angajații CFR și-au exprimat prin acest protest nemulțumirea față de valoarea salariilor pe care le primeau. În urma acestuia, a fost obținută o creștere salarială de 10% începând de anul viitor, 2022,  care să acopere inflația.
 
Protest CT BUS
 
Și angajații CT BUS au fost nemulțumiți de salariile primite, astfel că au protestat în ziua de 25 octombrie 2021.
 
Protestul a avut loc în fața Primăriei Constanța.
 
În urma negocierilor (link activ- https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/update-constanta-negocierile-angajatilor-ct-bus-s-au-incheiat-cu-succes-a-fost-reluata-circulatia-document-762439.html), angajații companiei de transport CT BUS au obținut în plus la salariu 750 de lei: 200 de lei de la 1 octombrie, 200 de lei de la 1 ianuarie 2022, 200 de lei după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli, 150 de lei de la 1 septembrie 2022, plus sporuri salariale - un spor de 10% pentru șoferi, 5% mecanici și 3% celelalte categorii.
 
Asociația Elevilor din Constanța, protest privind eliminarea transportului gratuit
 
La începutul lunii februarie 2021, Asociația Elevilor din Constanța a protestat împotriva Guvernului ce avea să retragă transportul gratuit feroviar.
 
La acest protest susținut în fața Guvernului (Palatul Victoria-București), a participat și Asociația Elevilor din București și Ilfov.
 
Pe 12 februarie 2021, în faţa Prefecturii Constanţa, au protestat și studenții (link activ- https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/si-studentii-au-protestat-azi-in-fata-prefecturii-constanta-ce-nemultumiri-au-739871.html) fiind nemulțumiți de faptul că li s-ar putea elimina gratuitatea pe mijloacele de transport.
 
Din păcate, fără succes. Transportul feroviar gratuit a fost retras și s-a acordat o redecere de 50% pentru studenți. Elevii beneficiază în continuare de gratuitate.
 
Protest SANITAS Constanța
 
Sindicatul Familia Constanţa şi Sindicatul Asistenţei Sociale şi Protecţiei Copilului Constanţa, afiliate la CNS Cartel Alfa, au protestat în fața clădirii Instituției Prefectului din municipiul Constanța.
 
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, s-au confruntat cu o situaţie financiară delicată, având nevoie, până la finele anului, de suma de 23.924.100 lei, pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare a instituţiei.
 
În data de 30 decembrie 2021, Federația Sanitas din România a scris pe facebook:
 

„Anul 2021, un an la fel de complicat şi împovărător pentru sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială ca şi cel precedent, se încheie, din păcate, la fel de prost pentru toţi salariaţii care de doi ani au luptat cu pandemia şi au îndrăznit să spere că guvernanţii români le vor recunoaşte până la urmă meritele prin gestul firesc de a alpica legislaţia salarială deja existentă şi care le oferea o predictibilitate deja asumată în ceea ce priveşte evoluţia veniturilor realizate din munca de zi cu zi!
 
Din păcate, adoptarea celebrei Ordonanțe ”trenuleț” care a legiferat acordarea unei majorări doar pentru anumite categorii de salariați și doar cu 1/4 din diferența salariului de bază pe anul 2022 față de salariul de bază actual, este un document legislativ care ne-a scos în stradă în prag de sărbători!
 
 Astfel, în data de 17 decembrie, în timp ce Guvernul aproba OUG 130/2021, reprezentanţii SANITAS au fost singurii reprezentanţi sindicali din SĂNĂTATE care au manifestat la porţile Guvernului solicitând:
 
• Salarii de bază pentru toți salariații din Sănătate și Asistență socială la nivelul anului 2022;
• Sporuri plătite pentru toți salariații la nivelul salariilor de bază aferente anului 2022.
 
Guvernul a răspuns solicitărilor noastre cerând un răgaz de 120 de zile, timp în care să întocmească un nou calendar pentru aplicarea integrală a Legii 153/2017, răspuns care contravine aşteptărilor legitime ale membrilor noştri, motiv pentru care Consiliul Național al Federației SANITAS a hotărât:
 
1.  Începând de miercuri, 22 decembrie a.c., declanșarea ”grevei japoneze” cu purtarea banderolei albe sau a însemnelor SANITAS de către toți membri noștri de sindicat afectați de O.U.G. 130, pe termen nelimitat;
2. Începând de miercuri, 22 decembrie a.c., convocarea prin intermediul Uniunilor Județene C.N.S.L.R. – FRĂȚIA a comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor județene;
3.  Joi, 23 decembrie 2021, Pichetarea Parlamentului României.
 
Aceste acţiuni sunt numai începutul acţiunilor noastre sindicale pentru susţinerea solicitărilor membrilor noştri de sindicat.
 
Anul 2022 va debuta cu siguranţă cu ample manifestări ale nemulţumirilor generate de celebra „Ordonanţă trenuleţ”, manifestări care vor fi organizate şi susţinute de SANITAS!
 
Împreună suntem mai puternici!“

 
Protest împotriva restricțiilor Covid-19
 
Constănțenii au protestat și împotriva restricțiilor Covid-19, în data de 28 martie 2021, în fața Prefecturii Constanța.
 

„Având în vedere nerespectarea acestor obligațiilor legale, organizatorii vor fi sancționați contravențional .
 
De asemenea, sunt participanți la această manifestare care nu s-au conformat recomandărilor forțelor de ordine și nu au respectat măsurile sanitare de protecție individuala prevăzute de legislația în vigoare.
 
Aceștia vor fi identificați și sancționați în raport de prevederile legale încălcate., transmite Jandarmeria Constanța“, a transmis printr-un comunicat Jandarmeria Constanța.

 
Constănțenii nemulțumiți de restricțiile de acces la Târgul de Crăciun
 
Un grup format din aproximativ 30 de persoane a protestat la începutul lunii decembrie 2021, în fața Prefecturii Constanța, împotriva primarului Vergil Chițac și a încălcării dreptului la circulație.
 
Oamenii sunt nemulțumiți deoarece nu au acces la Târgul de Crăciun.
 
Aceștia și-au continuat drumul prin fața primăriei și au ajuns în Parcul Arheologic.
 
Un număr mare de jandarmi îi așteptau la intrare și nu le-au permis intrarea în zonă
 
Primăria Constanţa organizează Târgul de Crăciun în perioada 1 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022, în Parcul Arheologic din centrul oraşului.
 
Accesul se va face în baza Certificatului Digital European şi este permis doar persoanelor vaccinate cu schemă completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei şi persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2.
 
Sunt exceptaţi copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, însoţiţi de un adult, dar care se afla într-una dintre situaţiile respective.
 
Acestea sunt doar o parte din protestele ce au avut loc în anul 2021. Având în vedere situația actuală în care ne aflăm, ne așteptăm la o nouă serie de proteste în anul 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Protest spontan la Spitalul Județean Tulcea. Zeci de angajați, nemulțumiți pentru că nu le-au fost mărite salariile (VIDEO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii