Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări la nivel de secretar de stat între ministerele de externe ale României şi Regatului Arabiei Saudite

ro

14 May, 2012 23:22 736 Marime text

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut astăzi, 14 mai 2012, consultări bilaterale cu adjunctul ministrului afacerilor externe din MAE saudit, Alteţa Sa Prinţul Khalid Bin Saud Bin Khalid Al Saud.

Cei doi oficiali şi-au exprimat speranţa că nivelul şi substanţa dialogului politic dintre cele două ţări, care este foarte bun, se vor intensifica în perioada următoare. De asemenea, cei doi demnitari au reiterat obiectivul comun de a menţine un ritm susţinut al dialogului bilateral, atât la nivel politic, cât şi tehnic.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat interesul României de a întări şi diversifica, în mod dinamic, componenta economică a raporturilor cu Regatul Arabiei Saudite, cele două părţi urmând să identifice noi modalităţi de creştere a schimburilor comerciale bilaterale, care au atins în anul 2011 valoarea de 522 de milioane de dolari, cel mai ridicat nivel de la stabilirea relaţiilor diplomatice, cu 160% mai mult decât în 2010.

Cei doi demnitari au subliniat importanţa susţinerii acţiunii oamenilor de afaceri români şi saudiţi ca motor al cooperării economice şi comerciale bilaterale. Reactivarea Consiliului de Afaceri româno-saudit, decisă de cele două părţi cu ocazia consultărilor, va constitui un instrument concret, necesar pentru cunoaşterea oportunităţilor de colaborare în domenii de interes precum agricultura, tehnologia informaţiei, cercetare, sectorul energetic, turism etc. Secretarul de stat român a prezentat oportunităţile pe care le prezintă România din punct de vedere economic, inclusiv cele rezultate din poziţia geopolitică a României: potenţialul Dunării, în cadrul oferit de Strategia UE pentru Dunăre, potenţialul Mării Negre, în calitate de coridor înspre şi dinspre Caucaz şi Asia Centrală, precum şi proiectele energetice susţinute de România.

A fost examinat cadrul juridic bilateral şi au fost convenite măsuri pentru diversificarea acestuia, prin încheierea unui număr de documente bilaterale aflate în negociere, inclusiv Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Cele două părţi au avut şi un schimb de vederi pe teme de interes comun ale agendei internaţionale şi ale situaţiei regionale, cum ar fi situaţia din Yemen, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, dosarul sirian şi cel iranian.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii