Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 (V) Reclame interbelice din Techirghiol - „Zori de zi, cel mai luxos și select local“

ro

08 Jul, 2022 00:00 1759 Marime text
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc. 

Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 


Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta, o parte din anunțurile integrate în lucrare, dedicate, de această data, restaurantelor.
 
Așa cum anunțam în ediția anterioară, astăzi vom prezenta reclamele restaurantelor din anul 1924 din Techirghiol.

Primul anunț pe care îl regăsim în volum aparține restaurantului Zori de zi, „cel mai select şi luxos local din Techirghiol rivalizează cu cele mai mari localuri din Capitală“. Cei care veneau aici puteau savura delicatesuri fine, cu bucătărie franceză, română şi orientală, cofetărie (cu laborator propriu), patiserii speciale, bombonerie de lux, îngheţată, berărie, aperitive, băuturi spirtoase, vinuri străine şi indigene din cele mai renumite podgorii.

Păstrând atmosfera secolului trecut, muzica clasică a unei orchestre de la Conservatorul din Viena răsună în fiecare seară. Restaurantul era de mare clasă, astfel încât beneficia și de un cinematograf și o sală de dans.

Mergem mai departe, la Hotelul Lacului, dotat cu un restaurant de primul rang și o bodega „cu vinuri şi aperitive pentru cele mai rafinate gusturi“. Asemenea restaurantului anteprezentat și aici lumea fină era delectată cu muzica unei orchestre naționale.

Un anunț generos, mult detaliat este dedicat restaurantului „Oltenia“. Specialul acestui local era oferit de poziția splendidă cu terasă la mare. Aici se serveau „cele mai delicioase mâncări la orice oră din zi şi noapte“. Era dotat cu o „cofetărie bine asortată cu tot felul de prăjituri, bomboane și înghețată“. Restaurantul lui Mitică Antonescu se găsea chiar în incinta reputatului Hotel Movila.

Deja cunoscut din edițiile anterioare, comerciantul constănțean Ghiță Hagi Gheorghe mai deținea un restaurant în Techirghiol, numit „Clement Popescu“. Poziționat lâmgă „cel mai splendid parc din Techirghiol“, restaurantul beneficia și de o sala de teatru și dans.

Încheiem, astfel, prezentarea reclamelor interbelice dobrogene dedicate restaurantelor din volumul „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de Th. Ionescu și I. N. Duployen. În ediția următoare a rubricii #GhidDobrogean1924 vom prezenta anunțurile dedicate altor domenii, precum farmacii, bijuterii, papetării, etc. 

Va urma. 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari