Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:17 22 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Revărsare de talent și pasiune pentru teatru - Ileana Ploscaru, la 89 de ani

ro

31 Jan, 2020 00:00 1812 Marime text
Astăzi, marea doamnă a scenei constănțene, Ileana Ploscaru, împlinește 89 de ani. În urmă cu doi ani, ZIUA de Constanţa o celebra pe îndrăgita actriță în cadrul evenimentului Incredibila memorie a teatrului constănţean, oferindu-i medalia „Jean Ionescu”. Cel care a condus, timp de două decenii, destinele Teatrului Dramatic din Constanța i-a fost de altfel partener în multe spectacole memorabile, care au rămas în sufletul publicului de la malul mării.
 
După o viață dedicată teatrului, Ileana Ploscaru a fost de asemenea răsplătită cu titlul de cetățean de onoare al Constanței, orașul care a adoptat-o și unde a slujit muzei Thalia cu profesionalism și pasiune devoratoare.
 
Despre vechea sa prietenă, teatrologul Anaid Tavitian scria în ZIUA de Constanța că „şi-a iubit cu fanatism profesia şi a respectat-o ca pe o religie. A creat cu strălucire mai multe portrete pline de vitalitate, altele pline de lirism, cu aplecare către nuanţa semnificativă, către detaliul revelator, construcţii precise, echilibrate între comic şi grotesc, cu o bună dozare a efectelor…
 
Marea risipă de scăpărător talent al actriţei Ileana Ploscaru ar merita fie şi numai un film documentar.”
Jean Badea a scris și el despre marea actriță, făcând o rememorare a biografiei sale și a celor mai importante roluri, în monografia sa „Fantasio 40”, pe care o puteți parcurge integral în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 

„După pensionarea de la Dramatic, Ileana Ploscaru n-a rezistat prea mult să stea departe de scenă şi a răspuns cu bucurie propunerii directorului Teatrului Fantasio de a colabora - mai întâi – în spectacolul Love story în lift (1990), iar apoi de a se reangaja în colectivul din b-dul Ferdinand. Raţionamentul directorului era cât se poate de înţelept. Îşi asigura „acoperirea" unor roluri de greutate din repertoriul teatrului (comedii muzicale) şi dădea posibilitate tinerilor actori să înveţe - numai privind-o! (la repetiţii sau în spectacole) - din arta acestei mari artiste. Ca să nu mai vorbim de actul moral reparatoriu pe care îl făcea celei ce fusese pensionată într-o perioadă de vârf a formei sale artistice ...

 

DESCARCA GRATUIT CARTEA IN FORMAT PDF!

Primită la Conservatorul dramatic din Cluj (oraşul său natal) cu dispensă de vârstă şi studii (avea 15 ani!) şi rară concurs de admitere, Ileana Ploscaru a justificat încrederea dascălilor săi (Rusei, Voicu şi Panait Victor Cottescu). Timp de zece ani - după terminarea studiilor - a dat viată multor personaje pe scena Naţionalului clujan (Spiridon, Zita, Guliţă, Eliza - Pygmalion, Ioana - Ciocârlia, Ofelia, Galea - Poveste din lrkutsk ş.a.), după care s-a transferat - prin concurs - la Teatrul de Stat din Constanţa.
 
Să trăieşti peste 25 de ani (1961-1987) într-un colectiv teatral înseamnă să te contopeşti până la uitarea de sine cu bucuriile, tristeţile şi speranţele lui. Cu o condiţie: să te numeşti Ileana Ploscaru. De la rolurile de şcolăriţă (Fiicele şi E vinovată Corina?) la marile partituri dramatice (din Nu va fi război în Troia, Noaptea iguanei, Femeia mării, Anna Christie, Doi pe un balansoar, Nu, eu nu regret nimic, Nevestele vesele din Windsor, Nebuna din Chaillot, Orfeu în infern, Legendele atrizilor, Andromaca, Hecuba, Joc de pisici), doamna Ileana Ploscaru a parcurs ascendent o călătorie fascinantă prin universul complex al dramaturgiei româneşti şi universale. La Fantasio n-a jucat mult, dar cu fiecare rol - mic sau mare - (Love story în lift, Zaraza de la Alcazar, Se caută un mincinos, Cheia succesului, Ginere de import) - a făcut şcoală!”


Sursa foto: Teatrul de Stat Constanța
 
Citește și:
 
Veteranii scenei constănţene, actorii Ileana Ploscaru şi Alexandru Mereuţă, devin cetăţeni de onoare ai judeţului

Dublă sărbătoare în templul Thaliei. Ileana Ploscaru împlinește azi 87 de ani, iar discipolul său, Dan Cojocaru, 50!

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea. Actorul Alexandru Mereuţă, 90 de ani de viaţă, şapte decenii de scenă (galerie foto)

„Bătrâna şi hoţul“, în premieră la Constanţa. Duelul vârstelor sau viaţa pe scenă la 86 de ani. La mulţi ani, Ileana Ploscaru! (galerie foto)

Actriţa Ileana Ploscaru împlineşte astăzi 86 de ani. „Trebuie să te gândeşti din tinereţe cum să-ţi trăieşti bătrâneţea“

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean De vorbă cu actriţa Ileana Ploscaru, despre amintiri dragi, dar şi regrete - „Îmi doresc să joc şi eu o dată pe scena nouă a Teatrului Naţional din Constanţa“
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari