Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:57 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Ileana Ploscaru (galerie foto)

ro

13 Aug, 2018 00:00 2949 Marime text
A fost colegă cu Johnny Răducanu la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj-Napoca, a fost admirată de Florin Piersic, pe vremea când acesta era doar un licean, a străbătut ţara în lung şi în lat pe motocicletă şi chiar a condus o motocicletă cu ataş...


 
Ultimul său succes pe scena Teatrului de Stat Constanţa este premiera spectacolului „Bătrâna şi hoţul“, de Viorel Savin, unde îl are partener de scenă pe discipolul său, Dan Cojocaru.
Cu o carieră puternic legată de teatrul constănţean, Ileana Ploscaru s-a numărat printre seniorii omagiaţi la evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa, prilej cu care a fost distinsă cu medalia „Jean Ionescu“ din partea cotidianului ZIUA de Constanţa şi cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi cu o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
 
În monografia „Fantasio 40” pe care o găsiţi în varianta digitalizată în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa, Jean Badea i-a dedicat o melancolică prezentare, din care vă propunem un fragment.
 
 
Ca şi Emil Sassu, după pensionarea de la Dramatic, Ileana Ploscaru n-a rezistat prea mult să stea departe de scenă şi a răspuns cu bucurie propunerii directorului Teatrului Fantasio de a colabora - mai întâi - în
spectacolul Love story în lift (1990), iar apoi de a se reangaja în colectivul din b-dul Ferdinand. Raţionamentul directorului era cât se poate de înţelept. Îşi asigura „acoperirea" unor roluri de greutate din repertoriul teatrului (comedii muzicale) şi dădea posibilitate tinerilor actori să înveţe - numai privind-o! (la repetiţii sau în spectacole) - din arta acestei mari artiste. Ca să nu mai vorbim de actul moral reparatoriu pe care îl făcea celei ce fusese pensionată într-o perioadă de vârf a formei sale artistice ...
 
Primită la Conservatorul dramatic din Cluj (oraşul său natal) cu dispensă de vârstă şi studii (avea 15 ani!) şi rară concurs de admitere, Ileana Ploscaru a justificat încrederea dascălilor săi (Rusei, Voicu şi Panait Victor Cottescu). Timp de zece ani - după terminarea studiilor - a dat viată multor personaje pe scena Naţionalului clujan (Spiridon, Zita, Guliţă, Eliza - Pygmalion, Ioana - Ciocârlia, Ofelia, Galea - Poveste din lrkutsk ş.a.), după care s-a transferat - prin concurs - la Teatrul de Stat din Constanţa.
 
Să trăieşti peste 25 de ani (1961-1987) într-un colectiv teatral înseamnă să te contopeşti până la uitarea de sine cu bucuriile, tristeţile şi speranţele lui. Cu o condiţie: să te numeşti Ileana Ploscaru. De la rolurile de şcolăriţă (Fiicele şi E vinovată Corina?) la marile partituri dramatice (din Nu va fi război în Troia, Noaptea iguanei, Femeia mării, Anna Christie, Doi pe un balansoar, Nu, eu nu regret nimic, Nevestele vesele din Windsor, Nebuna din Chaillot, Orfeu în infern, Legendele atrizilor, Andromaca, Hecuba, Joc de pisici), doamna Ileana Ploscaru a parcurs ascendent o călătorie fascinantă prin universul complex al dramaturgiei româneşti şi universale. La Fantasio n-a jucat mult, dar cu fiecare rol - mic sau mare - (Love story în lift, Zaraza de la Alcazar, Se caută un mincinos, Cheia succesului, Ginere de import) - „a făcut şcoală”!
 
Disponibilităţile sale pedagogice au fost puse în valoare şi la clasa de actorie a Facultăţii Hyperion, al cărei dascăl pasionat a fost în anii 1992-1995. În 1997, la ediţia a VI-a a Festivalului naţional al revistei, a fost distinsă cu premiul Zizi Şerban, acordat celei mai bune actriţe pentru interpretarea rolului Nebuna din revista „Am pierdut ultimul tren!”.
 
Astăzi trăieşte cea mai deplină fericire a profesorului de teatru: să joace alături de foştii ei elevi, să-i vadă cum cresc, să continue să-i ajute şi să resimtă lângă ei bucuria fiecărui nou succes ...
 
Citește și:
 
Actriţa Ileana Ploscaru împlineşte astăzi 86 de ani „Trebuie să te gândeşti din tinereţe cum să-ţi trăieşti bătrâneţea“
 
#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean De vorbă cu actriţa Ileana Ploscaru, despre amintiri dragi, dar şi regrete - „Îmi doresc să joc şi eu o dată pe scena nouă a Teatrului Naţional din Constanţa“
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 
 
 
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Haleț Gheorghe 13 Aug, 2018 08:57 Născută pe 31.01.1931 doamna Ileana Ploscaru are o cifră a destinului 1 din 1 și 9, nu ascultă de nimeni, nu poate avea șef, vrea să își conducă singură drumul în viață, poate fi director sau responsabil de proiect cultural, managerial, orice (1), bună la inimă și la suflet, poate înțelege pe oricine și îl poate ajuta, gata de sacrificiu pentru o faptă bună (9). harnică, pricepută, neîndurătoare, nu îi înțelege pe mincinoși, pe aiuriți (3+1=4).
  • fara nume 13 Aug, 2018 08:49 Născută pe 31.01.1931 Ileana Ploscaru are o cifră a destinului 1 din 1 și 9, vrea să își hotărască singură drumul în viață, poate fi un bun manager de proiect de teatru, de orice, acceptă greu să aibă șef (1), bună la inimă și la suflet se poate sacrifica pentru ceva bun (9), foarte serioasă, harnică, pricepută, nu îi înțelege și nu îi suportă pe mincinoși, pe aiuriți (3+1=4).







Cele mai recente postari