Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:43 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Presa, „un contract de onoare şi de caracter”

ro

26 Oct, 2021 00:00 2433 Marime text



„Centrul Dobrogei” a fost o publicație care a apărut săptămânal în Babadag, în 1898. 

La două decenii de la revenirea provinciei sub administrație românească, ziarul încerca, pe cât posibil, să oglindească viața politică și socială din Constanța și Tulcea, să informeze corect și neutru.
Cu conștința importanței rolului presei, în mijlocul unei populații puțin instruite și eterogene, care „abia a deschis ochii la razele unei vieţi constituţionale”, ziariștii ultimelor decenii ale secolului XIX erau implicați cu entuziasm în misiunea lor de „predicare” a adevărului și dreptății.
Iată reprodus mai jos un articol din 26 octombrie 1898, în care sunt blamate două publicații „din capitala ţerei, care-şi umplu coloanele cu ştiri sensaţionale, din nişte fapte a căror faţă au denaturat'o cu interes”.
Numărul este indexat în volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“,
 
„Presa din Ţara Românescă în general, şi Presa din Dobrogea în special, are către această provincie obligaţiunile unui contract de o mare respundere de onoare şi de caracter. Neajunsurile economice ale provinciei, trebuinţele materiale ale populaţiei, cultul, instrucţiunea, armata, într'un cuvînt tot ce se referă la bună starea şi înflorirea Dobrogei, trebue să facă obiectul de discuţiune al presei în general; căci Presa trebue să fie tribuna de pe care se predică adeverul şi dreptatea, şi numaI ea este singurul mijloc prin care poporul stă la vorbă cu clasele conducătoare, cu guvernele ţerei.



Dacă în restul ţerei, unde educaţiunea civică a cetăţeanului este întru cât-va formată, tot se simte încă nevoe de intervenirea presei, pentru apărarea drepturilor poporului şi luminarea lui asupra îndatoririlor ce le are către societate; aci în Dobrogea, nicI vorbă nu mai încape, că Presa se găseşte în adeveratul ei rol, când intervine între o populaţie, care abia a deschis ochii la razele unei vieţi constituţionale, şi guvern.

Dar, dacă admitem intervenţia Presei în viaţa politică şi socială a Dobrogei înţelegem în acelaşi timp, ca ea nu trebue să depăşescă stipulaţiunile unuI contract de onore şi demnitate. Din nenorocire însă tocmaI acesta este marele păcat în care a căzut o parte a presei din ţara noastră. Pe când oamenii, cărora li s'a încredinţat soarta Dobrogei, fac jertfa propriilor lor interese, ca să aducă această provincie la progres şi înflorire; pe când cu o perseveranţă uimitoare, ei îşi primejduesc chiar viaţa, ca s'o scape de agitaţiunile unor mâini streine şi vrăjmaşe neamului nostru, din capitala ţerei, două ziare mai cu seamă, găsesc prilegiul să-şi umple colonele cu ştiri sensaţionale, din nişte fapte a căror faţă au denaturat'o cu interes.

Ce însemneză această goană nebună, în care oarba patimă rînjeşte colţii săi veninoşi ? Călcarea cu voe a obligaţiunilor unuI contract de onoare şi de caracter. Şi în acest cas, pentru noi dobrogenii, or-ce contract cu Presa, ce şi-a uitat solia ce are, de a predica adeverul şi dreptatea, remâne nul şi neavenit.
Un dobrogean”
 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Sursa foto: imagoromaniae.ro
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală: „Cu înţelepciune, cu muncă şi constanţă, lucruri mari se pot face”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari