Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Monumentul Triumfal de la Adamclisi“, de Adrian V. Rădulescu, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

ro

17 Dec, 2019 00:00 2909 Marime text
 
Seria cărților lăsate moștenire de ctitorul constănțean Adrian V. Rădulescu se întregește astăzi cu o nouă lucrare, care poate fi „răsfoită” în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța. Cele 39 de pagini ale acestui real ghid alcătuit de reputatul istoric Adrian V. Rădulescu, „Monumentul Triumfal de la Adamclisi“, răspund curiozității și interesului manifestat, deopotrivă, de turiști și specialiști pentru Monumentul triumfal de la Adamclisi, „încrustrare în piatră a uneia dintre cele mai mari epopei din vechea istorie a României”, datând din timpul dominației romane în Dobrogea.
 

 
Ridicat de romani pentru comemorarea victoriilor obținute împotriva coaliției dacice în 101-102, monumentul triumfal a atras atenția prin masivitatea construcției sale, ca și prin semnificația istorică a pieselor sculptate.
De data aceasta sunt prezentate, pe categorii și obiective, rezultatele cercetărilor și interpretărilor la care s-a ajuns.
 
Probabil nu mulți știut că această construcție ciclopeeană, înaltă de circa 40 m, avea un diametru la bază egal cu înălțimea, înconjurată de nouă rânduri de trepte – șapte la suprafață și două îngropate.
 
„Pornind de sus, de la nivelul trotuarului circular, se înalță masivul cilindric – stereobatul – îmbrăcat mai întâi cu șase rânduri de piatră șlefuită dispuse asemeni cărămizilor din zid, alcătuind așa-numitul paramentum – lipsit de orice element ornamental. Potrivit calculelor recente, paramentum-ul în întregimea lui a fost alcătuit din 510 blocuri de piatră, toate aproape ehale între ele – cu dimensiunile fiecăruia de 1,14 m lungime, 0,56 m lățime și 0,70 m grosime”.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF!


 
Urmează descrierea frizei inferioare, a metopelor – „masive blocuri de piatră de forma unor prisme dreptunghiulare, cu suprafețele exterioare figurate cu prețioase scene inspirate din luptele armate romane comandate de împăratul Traian împotriva dacilor și neamurilor aliate”.
 
Cele 54 de metope sunt despărțite între ele de tot atâția pilaștri, alcătuind cadre adecvate pentru fiecare dintre ele. Completând acest ansamblu decorativ, deasupra lor se desfășoară circular friza superioară, cu un alt motiv sculptat față de cea inferioară.
În sfârșit, deasupra frizei superioare apare un nou element de sculptură decorativă, cornișa, alcătuită din numeroase blocuri, care înfățișează același motiv ornamental de funie răsucită.
 
Descrierea amănunțită continuă cu atticul festonat (chipurile prizonierilor), cu leii, acoperișul, suportul hexagonal, inscripția, friza cu arme, statuia trofeului, captivii. Ghidul se încheie cu relatarea procesului de restaurare a monumentului. „Această operă de restituire către patrimoniul național și universal a celui mai înălțător și mai autentic martor despre nașterea poporului nostru a fost închinată sărbătoririi Centenarului Independenței de stat a României. Ea reprezintă o dovadă de înalt patriotism civic și de un neprețuit simțământ de recunoștință pentru cei ce ne-au dăruit acest mesaj unic în lume, expresie a integrării noastre cu demnitate în opera de construire a civilizației viitoare a omenirii”.
 
Descoperă și alte cărți semnate de Adrian V. Rădulescu disponibile în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța!
 
„Ovidiu la Pontul Euxin", de Adrian Rădulescu
 
„Tezaurul de sculpturi de la Tomis", de V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu, A. Rădulescu

 
„Muzeul de Arheologie Constanța“, de V. Canarache, A. Aricescu, V. Barbu, A. Rădulescu

„Istoria Dobrogei“ de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu

 
Citește și:
 
Adrian V. Rădulescu, doctor în istorie şi arheolog

Istoria Dobrogei - personalităţi Adrian Rădulescu (1932 - 2000)

#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Descrierea orașului de la poalele Monumentului de la Adamclisi, în starea de acum un secol

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța, dedicat personalității impresionante a istoricului Adrian V. Rădulescu

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari