Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Dobrogea – nu doar pământ și istorie, ci în primul rând emoție

ro

14 Oct, 2020 00:00 2014 Marime text



Un filmuleț descoperit întâmplător pe un site de călătorii ne-a amintit, încă o dată, de comorile milenare din Dobrogea, de minunile acestui tărâm fabulos, care nu e doar pământ și istorie, ci în primul rând emoție.



Cuvintele admirative ale călătorului, precum și muzica de fundal, compusă de Armand Amar și Ludovico Einaudi (care completează și potențează fabulos imaginile de poveste reținute pe peliculă), fac din vizionare o experiență memorabilă.

Am dorit să împărtășim cu voi această trăire și am atașat aici un link, unde vă invităm să (re)descoperiți farmecul și autenticitatea Dobrogei, surprinsă de ochiul de artist al lui Mircea Bezergheanu.

În același spirit, de atașament și admirație pentru provincia transdunăreană, scria și Ion Ionescu de la Brad, în urmă cu mai bine de un veac și jumătate, citat de I.N. Roman în Pagini din istoria culturii româneşti în Dobrogea înainte de 1877”:

„Nu este ţară pe lume­ care, într'aşa îngustă întindere de pământ, să cuprindă mai multe monumente artistice, ca Dobrogea…
Din distanţă în distanţă, foarte aproape una de alta, pe movile şi pe dealuri, se văd ruinele cetăţuilor romane, atât pe țărmurile Mării, cât şt pe malul Dunărei. Asemenea, în mijlocul țării, se văd, din zare în zare, deosebi de ruinele de cetăți, atât de multe movile naturale și artificiale, încât, de le-am privi ca morminte de oști - din care multe și sunt – am putea zice că românul în Dobrogea calcă pretutindeni pe ruinile măririi strămoșilor lui.

Pentru un arheolog român, Dobrogea antică este o mină nouă și înavuțită. Cetățuile romane, dărâmate de toate gintele ce au călcat pe pământul Dobrogei, sunt semne invederate de temeiurile ce aveau Romanii de a vedea năvălind pe acolo asupra lor, ca prin o poartă firească, toate neamurile barbare din Europa și Asia. Căile de la mare la Dunăre sunt făcute de Romani, strămoșii Românilor…"

     
#citeşte mai departe în Pagini din istoria culturii româneşti în Dobrogea înainte de 1877
# I. N. Roman
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

 
Citeşte şi:
 
Editorial Construim pe trecut, nu inventăm roata
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari