Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ 1928-1930 -„La inaugurarea localului au asistat mai mulţi miniştri, autorităţile şi notabilităţile oraşului, profesori, părinţi, elevi…“

ro

02 Oct, 2021 00:00 4380 Marime text

 
  • Încă de prin anii '20 liceul „Mircea cel Bătrân“ tipărește periodice care prezintă situația instituției pe diferite perioade de timp. Cu întreruperi, mai scurte sau mai lungi, liceul a continuat tradiția, ultimul periodic de acest tip fiind publicat anul acesta sub numele de „Cronica anilor 2017-2020“.
  • Anuarul pe anii școlari 1928-1929, 1929-1930 cuprinde și inaugurarea actualului local al liceului (o parte din el), evenimentul petrecându-se pe 26 octombrie 1928. 

Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța dintre anii 1928-1930 ne prezintă, precum și celelalte volume din această serie periodică, situația instituției, incluzând în volum bilanțuri, rapoarte, statistici, dar și ample descrieri a diferitor activități. În anii antemenționați liceul era condus de directorul Gheorghe Coriolan, cel care a condus insitituția mai bine de două decenii. La acele momente școala avea două sedii, unul pe strada Traian și o parte din actuala clădire, în care activau 17 clase.
 
Periodicul dedicat anilor 1928-1930 începe printr-un omagiu adus Sfântului Andrei, patronul spiritual al liceului. Evocările scrise de profesorul de istorie Mauriciu Apostol sunt de-o solemnitate rar întâlnită trasate pe un fir narativ specific perioadei.
 
„Şi şcoala noastră, care îşi bazează învăţătura pe credinţă, a primit în urma botezării fiecăruia dintre noi, atunci când, asemenea indivizilor, a fost socotită vrednică de botez, drept patron, un sfânt. Şi patronul nostru este sfântul Apostol Andrei a cărui amintire se prăznueşte de către biserică astăzi. Vom înfăţişa simplu, întru cât puţinele isvoare o îngădue, viaţa sfântului…“.
 
Omagiul este urmat de o serie de rapoarte privind disciplinele pe care le studiau elevii în perioada aceea. Mai apoi, un alt omagiu, de data aceasta adus lui Bucur Constantinescu, membru în comitetul școlar, care se stinse-se din viață în toamna anului 1927.
 
Ajungem și la cronica anului școlar 1928-1929. Aflăm că acel an școlar a început pe 9 octombrie, o dată neobișnuită pentru începerea școlii. Se subliniază că această amânare a fost cauzată de schimbările legislative în învățământ din acel an, astfel că implementarea normelelor dispuse în noua lege au decalat începutul firesc al școlii.  
 
„Școala functionează în două localuri: în cel vechiu, din str. Traian, clasele IV T, V A, V B, VI A, VI B, VII A, VII B; în localul nou, clasele: I A, I B, II A, II B, II T, III A, III B, III T, IV A, IV B. În total 17 clase.
 

Descărcați Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ Constanța 1928-1930 din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța


 
Vineri 26 Octombrie, ziua Sf. Dumitru, ora 9 a. m., a avut loc inaugurarea cursurilor în noul local; solemnitatea s'a ţinut în sala de gimnastică, consistând dintr'o slujbă religioasă oficiată de P. Sf. Sa Episcopul Oberontie, imnul regal cântat de corul şcoalei, o dare de seamă a directorului liceului, răspunsul d-lui Dr. C. Angbelescu, ministrul instrucţiunii. Au asistat mai mulţi miniştri, veniţi cu, ocazia serbărilor semicentenarului Dobrogei, autorităţile şi notabilităţile oraşului, profesori,părinţi, elevi etc. (v. anuarul VI al liceului pe anul 1927)
 
Vineri 30 Noembrie 1928, ziua Sf. Andrei, patronul şcoalei, şi Sâmbătă 1 Decembrie, aniversarea de 10 ani dela unirea Ardealului, au fost sărbătorite simultan la 1 Dec., ora 4 p.m. Cuvântarea comemorativă a fost ţinută de d-l Mauriciu Papastopol, profesor de istorie.
 
Duminică 13 Ianuarie 1929 au fost convocaţi pe clase toţi părinţii şi corespondenţii elevilor pentru convorbiri de ordin pedagogic cu d-nii profesori diriginţi.
 
Joi 24 Ianuarie 1929 s'a serbat Unirea Principatelor. Cuvântarea festivă a fost tinută de Preot Const. Popescu, profesor de istorie.
 
Din cauza gerului excesiv de mare în iarna aceasta, cursurile au fost suspendate între 13-16 Febr., printr'o dispoziţiune pentru întreaga ţară a ministerului instrucţiei.
 

Descărcați Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ Constanța 1928-1930 din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța


 
Duminecă 14 Aprilie a avut loc a doua întrunire generală a părinţilor şi corespondenţilor pentru convorbiri cu d-nii diriginţi. Serbătorirea Eroilor (la 9 Mai, ziua Înălţării), a decurs astfel:
 
Elevii au asistat la serviciul religios din piaţa Ovidiu, apoi au pornit în procesiune la cimitirul Eroilor, unde au depus pe morminte o coroană în numele liceului. După slujba religioasă, a vorbit în numele corpului didactic directorul liceului. Serbarea a fost organizată de societatea „Cultul Eroilor“ şi liceul a luat parte alături de celelalte şcoli, de armată şi de populaţia oraşului. După masă, aceiaş zi, a avut loc o serbare comemorativă pentru preamărirea Eroilor, cu care prilej a ţinut o disertaţie ocazională, d-l profesor Or. Roşu. Elevii au contribuit cu mai multe bucăţi de muzică instrumentală pregătite de d-l profesor N. Zăgoicea.
 
Ziua de 10 Mai, aniversarea de 10 ani dela Unirea Ţărilor române. Dimineaţa, ora 10½, Te Deum la biserica Episcopală. A urmat defilarea elevilor sub conducerea d-lui N. Constantinescu Pană, maestru de educaţie fizică.
 
După masă, la ora 4, în noul local al liceului a avut loc serbarea școlară. Cuvântarea comemorativă ținută de directorul liceului. Au urmat coruri sub condurerea d-lui Al. Nicolescu, maestru de muzică; recitări de poezii de elevi, pregătiţi şi călăuziţi de d-l Qb. Carp, maestru de desemn şi caligrafie. Serbarea s'a încheiat cu marşul liceului, compoziţie a d-lui l. N. Morozow, maestru de muzică“.
 
Anul școlar 1928-1929 s-a încheiat pe 29 iunie, de Sf. Petru și Pavel, printr-o ceremonie oficiată la Cazinoul Comunal. În cadrul serbării s-au acordat premii elevilor și s-au ținut o serie de cuvântări.  De asemenea, s-a prezentat raportul privind activitatea școlii.

 

Descărcați Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ Constanța 1928-1930 din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Sursă de documentare: Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân“ Constanța 1928-1930
 
Citește și:

Aniversarea de 40 de ani a Liceului „Mircea cel Bătrân“, anul 1936 – „O serbare de aniversare ca să-şi atingă ţinta, trebue să ne înalţe sufletele“


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari