Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Analele Dobrogei”, nr. 4 (1922) In Memoriam „Ilustrul” Ioan N. Roman. Dublu omagiu în luna lui Cuptor

ro

13 Jul, 2020 00:00 3064 Marime text

Nicolae Iorga l-a numit „Ilustrul” și „Patriarhul Dobrogei”...
Personalitate de o anvergură impresionantă pentru istoria culturală a Dobrogei începutului de secol XX, născută în luna lui Cuptor (pe 20 - 1866) și dispărut tot într-o zi de iulie (pe 12 - 1931), avocatul Ioan N. Roman împreună cu profesorul Constantin Brătescu, înființau, în urmă cu un secol, în 1920, la Constanţa „Societatea de cultură dobrogeană”. Programul societăţii prevedea, la primul punct, editarea unei reviste - „Analele Dobrogei” -, care, în fapt, continua revista „Arhiva Dobrogei”, apărută la Bucureşti, în 1916, sub direcţia lui Constantin Moisil, căruia i se alătură Constantin Brătescu. „Arhiva Dobrogei”, în condiţii aparte, apare şi în 1919 şi 1920. O parte din colaboratorii de prestigiu se transferă la „Analele Dobrogei” (1920-1938).
În Bibliotecă digitală ZIUA de Constanța aveți prilejul să răsfoiți virtual câteva numere ale acestei importante reviste dobrogene AICI.
 
În cel de-al treilea an de apariție (1922), numărul patru se deschide cu o prețioasă lecție interdisciplinară despre Dobrogea, istoric, economic, geo-politic, purtând semnătura lui Ioan N. Roman, din care vă prezentăm Încheierea.
 

„Se va fi observat că, în fugitiva expunere ce am făcut asupra progreselor realizate în Dobrogea, n'am menţionat decât o parte a măsurilor legisIative şi lucrărilor executate de Stat pentru ridicarea condiţiunilor ei economice, culturale şi sociale în genere.
E adevărat că în nici o altă parte a ţării Statul nu şi-a impus atâtea sacrificii ca în Dobrogea, pentru că nici o altă parte a Regatului nu înfăţişează un interes mai vital şi mai hotărâtor pentru viitorul Iui.
Pentru a avea, însă, o idee complectă despre acele progrese, ar trebui să arătăm şi ceea ce au făcut autorităţile locale - judeţele şi comunele - în aceiaşi direcţie; şi ar mai trebui să arătăm admirabilele sacrificii ale populaţiunei dobrogene, atât de doritoare de propășire şi atât de accesibilă civilizaţiunei.
Numai dacă s'ar lua sat cu sat și s'ar înşira tot ce s'a făcut pretutindeni în vremurile din urrnă, comparându-se starea de lucruri de astăzi cu cea din trecut, numai atunci s'ar vedea munca uriaşă a tuturor - Stat, Judeţ, Comună şi particulari - pentru înălţarea Dobrogei la gradul de prosperitate şi de cultură la care ajunsese în momentul isbucnirei răsboiului mondial și participărei noastre la el.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Aceasta însă ne-ar duce prea departe.
Ajunge să spunem că toate orașele din Dobrogea au făcut progrese uimitoare de 40 de ani încoace şi că nu există comună rurală unde locuitorii, prin comitetele constituite din sânul lor şi cu contribuțiunile lor benevole, să nu fi ridicat o biserică, un local de primărie, o școală, o infirmerie, sau altă clădire de interes obștesc.
În definitiv, chiar şi numai datele de mai sus ne arată îndeajuns însemnătatea pe care Regatul României a dat-o provinciei sale de peste Dunăre şi ne pun în măsură de a avea o judecată dreaptă asupra spiritului civilizator al rasei noastre”.
 

Din 1933 și până în 1941 când au fost bombardate, casele lui Ioan N. Roman din strada Carol 127 au găzduit Biblioteca Municipală Constanța, căreia i-a îmbogățit fondurile cu numeroase și valoroase lucrări juridice, si nu numai. Ca semn de recunoastere a meritului celui pe care Nicolae Iorga l-a numit "Ilustrul" si "Patriarhul Dobrogei" biblioteca judeteana poarta, din 2003, numele lui Ioan N Roman.

#citește mai departe în „Analele Dobrogei”, nr. 4 (1922)

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
 
Citește și:

„Analele Dobrogei“ - tematică; particularităţi
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari