Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Dobrogea față cu partidele politice”, de N. S. Baboeanu-Droe

ro

25 Nov, 2021 00:00 1170 Marime text


Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
Lucrarea „Dobrogea față cu partidele politice” este scrisă de N. S. Baboeanu-Droe, cunoscut avocat tulcean şi publicist, luptător pasionat pentru drepturile politice ale dobrogenilor.

Apărută în anul 1907, ea este dedicată ministrului Vasile Lascăr, pe care autorul îl omagiază pentru modestia și prestația sa la ministerul de interne.

Broşura însumând 95 de pagini este rezultatul studiului aprofundat al autorului cu privire la istoricul mișcărilor și partidelor politice, în provincia dintre Dunăre și Marea Neagră.

Foarte apreciat pentru afirmațiile sale tranșante și libertatea de a spune lucrurilor pe nume, Baboeanu este menționat și de către marele jurnalist Constantin Sarry, directorul ziarului „Dobrogea Jună”, care îi citează afirmațiile în mai multe dintre articolele sale.

Vorbind despre şefii administraţiei din Dobrogea, autorul scrie, la un moment dat: «Pentru cei mici şi ca suflet şi ca creer, trimişi prefecţi din greşeală, cel mai puternic soporific este linguşirea. Şi în timpii din urmă cam mulţi Ia număr au fost acei cari au dormit sculaţi din somn la fiecare cap de lună, ca să încaseze leafa şi diurna. Numele lor este faima lor; pe urmă-le nu a rămas nimic, decât poate consecinţele păcatelor lor, şi acei care voesc să-i cunoască, nu au decât să studieze munca uriaşe a unor oameni ca Remus Opreanu, Paul Stătescu, Scarlat Vârnav, în comparaţie cu perioada celor trimişi pe pricopseală sau din greşeală de nume, cu excepţia negreşit a prefecturilor de scurtă durată».

Este doar un exemplu al stilului în care autorul se apropie de chestiunea delicată a politicianismului în Dobrogea, provincie de care se simte profund atașat și pentru care își dorește o soartă mai bună, precum și oameni capabili care să o ducă pe drumul cel drept, după atâtea secole de suferințe și nedreptăți ale istoriei.

„Dobrogea trebue să rămână menită celui mai destoinic, conştient şi de drepturile şi de datoriile sale, bun român, ageră minte, gata de muncă fără preget.”
 
Despre Gabriela TITZ
 
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
 
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 95 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
Citește în format integral

102


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari