Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Annales de l’institut oceanographique, tome XIII, fasc II - La vie dans la mer noire“, de Grigore Antipa

ro

21 Feb, 2022 00:00 3082 Marime text

Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu cinci ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


În Analele Institutului de Oceanografie din Paris, tomul XIII, fasc. II, regăsim lucrarea „La vie dans la mer noire“ semnată de marele savant Grigore Antipa și prezentată la Conferința Institutului din Paris din 7 ianuarie 1933.
 
Somitate a secolului trecut, Grigore Antipa (n. 1867 - d. 1944) s-a consacrat studierii Dunării și Mării Negre, lucrările sale fiind repere în cercetarea din aceste zone. El este cel care a înființat Institutul Biooceanografic din Constanța, cu cele două rezervații și stațiuni de cercetări, cea de la Agigea și cea de la capul Caliacra.

Cele mai semnificative studii de biologie marină semnate de Grigore Antipa au fost cuprinse în volumul „Marea Neagră“,  editat în 1941, sub egida Academiei Române și din care volumul I, purtând subtitlul „Oceanografia, bionomia și biologia generală a Mării Negre” este disponibil spre lectură în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
În lucrarea de față sunt abordate o serie de tematici prinvind Marea Neagră precum „Originea și evoluția geologică a Mării Negre și proveniența populației sale“ sau „Geneza populației Mării Negre“.
 
Editura „Blondel la Rougery“ se ocupa de publicarea Analelor Institutului de Oceanografie din Paris. Lucrarea semnată de Grigore Antipa, integrată în Analele Institutului, însumează 44 de pagini, structurate pe două  părți după cum urmează:

I. - L’origine et l’évolution géologique de la Mer Noire et la provenance de sa population.
II. - La structure physique et les caractères bionomiques de l’Habitat de la Mer Noire:
A) La genèse, la composition et la densité de la population;
B) La distribution de la population;
C) La vie collective de la population et la Biologie générale de la Mer Noire.
 
Citește și:    
 
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 44 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
Citește în format integral

321


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari