Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „Cronicele României sau Letopisețele Moldaviei și Valahiei”, tomul I, de Michail Kogălniceanu

ro

14 Dec, 2021 00:00 1263 Marime text

 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.



Monumentala lucrare a istoricului Mihail Kogălniceanu, „Cronicele României sau Letopisețele Moldaviei și Valahiei”, a fost publicată, în trei tomuri, în anul 1872, aflându-se la a doua ediție, după două decenii de la publicarea sa inițială, în 1852.

Veritabile repere ale literaturii române vechi, cele trei volume cuprind facsimile ale unor cronici inedite din secolele XVII-XVIII, aparținând marilor cronicari moldoveni și munteni, însoțite de note și biografii, această a doua ediție având și un „adaos”: „Tablele istorice ale României de la 1766 până la 11 Februarie 1866”.

Cugetând asupra sorții națiunii române și a transformărilor numeroase petrecute în țară, Kogălniceanu își face o datorie de credință din promovarea textelor de căpătâi ale bătrânilor noștri cronicari, care au surprins în scrierile lor toate vremurile „de griji și suspinuri”,  lăsând mărturii durabile, peste timp, ale epocilor de evoluție a neamului românesc. Autorul consideră aceste texte, „cu toate defectele și neîndeplinirile lor, cea mai bună și mai interesantă istorie a României”.

Cu această ediție, Kogălniceanu împlinește obsesia mai veche a enciclopedistului B. P. Hasdeu de a publica o lucrare exhaustivă, cuprinzând letopisețele și cronicile Moldovei și Țării Românești, tipărite sau manuscrise, cu toate variantele descoperite, Grigore Ureche și Miron Costin fiind într-adevăr prezenți în lucrare cu toate cronicile lor, în diverse variante.

Prețioasa colecție alcătuită de marele patriot român, aflat aici în postura de harnic și entuziast editor, reproduce cu scrupulozitate textele originale, intervenția făcându-se doar în privința caracterelor chirilice, care au fost înlocuite de Kogălniceanu cu litere latine. El nu și-a dorit „modernizarea” vechilor cronicari, ci, pur și simplu, un acces cât mai facil la scrierile acestora, pentru popularizarea lor și a istoriei noastre naționale, „așa cum este ea scrisă de dânșii, în limba lor naivă, pitorească și adesea chiar sublimă.”
 
Despre Gabriela TITZ
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
 
Citește și:
Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul I are 523 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
Citește în format integral

129


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari