Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 Dr. Nicolae Constantin, reprezentant al Muzeului Carsium Hârșova, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

16 Nov, 2023 16:56 1006 Marime text
Dr. Nicolae Constantin, reprezentant al Muzeului Carsium Hârșova, mesaj de Ziua Dobrogei
 
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, dr. Nicolae Constantin, reprezentant al  Muzeului Carsium Hârșova, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:

Unirea Dobrogei cu România, la 14 noiembrie 1878, a reprezentat, la momentul respectiv, o împlinire istorică majoră așezată cu trăinicie la temelia statului național modern. Într-o ordine cronologică, a fost a doua etapă în construcția statului după unirea din 1859. 14 noiembrie 1878 a urmat într-un context militar, politic și diplomatic deosebit de favorabil României, a cărei independență a fost recunoscută prin tratatul de pace de la Berlin în vara anului 1877.

Unirea poate fi considerată, pe bună dreptate, o încununare a luptei locuitorilor din cele mai importante orașe dobrogene în cursul anului 1878. Nu numai sentimentul înlăturării unei nedreptăți la care a fost supus teritoriul dintre Dunăre și Mare, vreme de mai multe secole, a înflăcărat avântul celor mai înaintați dobrogeni, dar și teama față de armatele țariste care s-au aflat aici până în aprilie 1879 a alimentat această stare.

Unită cu România, care se afla în plin proces de dezvoltare și modernizare economică, socială și politică, Dobrogea va deveni, în scurt timp, un adevărat ținut al făgăduinței pentru mii de oameni de diverse naționalități din tot continentul european. Românilor autohtoni, dar și coloniștilor ardeleni, care s-au stabilit aici alături de turci, tătari, greci, bulgari, lipoveni, armeni li s-au alăturat italieni, germani, francezi, englezi.

Arhitectura Constanței de astăzi - sau ce a mai rămas peste scurgerea timpului neprielnic - vorbește de la sine despre acești ani. Mozaicul etnic al Dobrogei a demonstrat, în anii care au trecut din 1878 până astăzi, că oamenii pot conviețui în armonie, respect și pace indiferent de origine, credință, cultură.

Dobrogea este în egală măsură a tuturor dobrogenilor și a românilor de pretutindeni. Este un motiv de bucurie pentru care merită să spunem cu mândrie: LA MULȚI ANI DOBROGEA! LA MULȚI ANI ROMÂNIA!


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari