Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:59 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

17 Nov, 2021 00:00 1473 Marime text


Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 
Când și cu ce ocazie ați cunoscut Dobrogea?

Am ajuns prima dată în Dobrogea în clasa a IX-a de liceu când am venit într-o tabără școlară la Năvodari. Exuberanța vârstei, entuziasmul vacanței și noutatea peisajului marin m-au fermecat și mi-au creat o stare de basm încântător.

Ce ați recomanda să vadă cuiva care nu a ajuns în Dobrogea?

Mai târziu, când am studiat specializat despre Dobrogea, am înțeles numeroasele caracteristici care o diferențiază de celelalte provincii românești, ba chiar îi conferă unicitate din multe puncte de vedere. De aceea primul drum în Dobrogea trebuie să înceapă cu Marea. Falezele, plajele și lacurile litorale oferă peisaje poetice, reverie și încântare. Delta este apoi un tărâm mirific în care pătrunzi ca într-un film. Pădurile Dobrogei, puține, dar cu elemente floristice termofile și culoare vie, robustă, adăpostesc mănăstiri cu iz apostolic. Și mai sunt cetățile cu istoria lor antică, martori ai culturilor elenistică și romană ce conduc la „Tristele“ și „Ponticele“ ovidiene. Să tot vezi și să afli!

Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii?

Cele mai valoroase sunt elementele unicat: naturale - Marea și Delta, culturale - cetățile elenistice și mănăstirile apostolice și civice - conviețuirea armonioasă interetnică și confesională.

Ce mesaj le transmiteți dobrogenilor de ZIUA Dobrogei?

 Le urez o mai bună cunoaștere a imensului potențial cultural, geografic și economic dobrogean, pe care astfel să îl valorifice și mai mult în scopul unei mai bune calități a vieții.

 
Prof. dr. Vasile Nicoară,                                                                     
Director, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ 

 
Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:
#sărbătoreșteDobrogea143

 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari