Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Judecătorul Adrian Ionescu, din cadrul Judecătoriei Mangalia, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

25 Nov, 2021 00:00 2047 Marime text
 

Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, judecătorul Adrian Ionescu, membru în Colegiul de conducere al Judecătoriei Mangalia, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

Fiind născut în Dobrogea, chiar la a doua generație în familia mea, pot spune cu siguranță că Dobrogea este unică în inima mea.
Teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră este unul fascinant, prin istorie, cultură, spiritualitate, fiind unic în România.

Nu puțini oameni au rămas fermecați de aceste locuri și astfel, indiferent de oportunitățile ivite, am preferat să trăiesc și să muncesc în continuare în Dobrogea.

Având în vedere momentul istoric de la 14 noiembrie care marchează revenirea Dobrogei la teritoriul național, dată foarte importantă pentru noi, dobrogenii, apreciez că trebuie să ne reamintim faptul că acest eveniment, alături de Unirea Principatelor Române din 1859, a reprezentat începutul Marii Uniri, care s-a înfăptuit la 1 decembrie 1918.

Astfel, aceste două evenimente, Unirea Principatelor şi Unirea Dobrogei, au constituit primii pași înspre recunoașterea României ca stat de către puterile din Europa şi, totodată, temelia statului românesc modern.

Dobrogea are atât de multe locuri de descoperit încât o enumerare a celor mai importante este foarte grea, de la litoralul turistic la cetățile antice Capidava, Tomis, Callatis, Enisala, Ibida, Sacidava, Vicina, Troesmis, precum și Tropaeum Traiani de la Adamclisi, primele lăcașuri de cult ale creștinătății din spațiul românesc - Peștera Sfântului Andrei, Delta Dunării, Munții Hercinici din zona Măcin.

Ca valori ale dobrogenilor, cele mai evidente sunt diversitatea culturală și toleranța, regiunea fiind un mozaic de culturi, etnii și credințe care se îmbină și care conviețuiesc în pace de peste un secol.

Pentru necunoscători, incursiunea în Dobrogea va fi plină de surprize uimitoare, căci Dobrogea continuă să-i fascineze chiar şi pe propriii locuitori.

 
Citește și:  #sărbătoreșteDobrogea143

 
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari