Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius din Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

15 Nov, 2021 00:00 1069 Marime text


Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul Universității Ovidius din Constanța, a transmisun mesaj de Ziua Dobrogei, pe care îl puteți citi mai jos.
 

1.    Când și cu ce ocazie ați cunoscut Dobrogea?

Chiar dacă nu sunt născut aici, sunt dobrogean prin „adopție” de la vârsta de câteva luni, așa încât acestea pot fi considerate primele locuri pe care le-am cunoscut și care mi s-au întipărit pe retină.

2.    Ce ați recomanda să vadă cuiva care nu a ajuns în Dobrogea?

De la unii dintre cei ai vechi munți ai lumii, Munții Măcinului, la cel mai tânăr pământ al Europei, Delta Dunării;de la vestigii antice, precumcetățile pontice sau monumentul triumfal de la Adamclisi(certificatul de naștere, sculptat în piatră, al poporului român) la ansamblurile moderne ale litoralulului Mării Negre, toate sunt reprezentative pentru aparent „bătrâna” dar mereu surprinzătoarea Dobroge.

3.    Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii?

Chiar dacă Dobrogea conține cel mai eterogen amestec de etnii, de aici nu a lipsit niciodată spiritul de toleranță, armonizat perfect cu ideea de apartenență la unitatea naționalăși toate se completeazăde minune cu omenia și hărnicia, specifice celor care și-au întemeiat aici o nouă viață, după includerea provinciei în granițele Regatului României.

4.    Ce mesaj le transmiteți dobrogenilor de ZIUA Dobrogei?

Pentru că se spune că spațiul modelează caracterul și temperamentul oamenilor, eu le doresc dobrogenilor de toate etniile să rămână dobrogeni, mândri de apartenența lor și săfie la fel de armonioși,precum este relieful ținutului pe care îl stăpânesc, de la Dunăre și până la Marea Neagră.

Citește și:

#sărbătoreșteDobrogea143


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari