Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală Un simbol creștin al Medgidiei, ridicat cu sprijinul unui primar musulman

ro

25 Mar, 2021 00:00 2484 Marime text
 
  • Se împlinesc 122 de ani de la sfințirea bisericii „Sfinții Petru și Pavel” din Medgidia
 
La 25 martie 1899, se sfințea biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Medgidia.
Unul dintre simbolurile orașului, biserica a fost ridicată în perioada 1890-1899. A fost finalizată datorită eforturilor unui primar musulman, Kemal Agi Amet, care, însoţit de preotul localităţii şi de negustorul Iordan Stoianoff, s-a deplasat la Bucureşti pentru a obţine fonduri de la Ministerul Cultelor.
Ca urmare a acestui demers, ministrul Take lonescu a eliberat suma de 10.000 de lei, pentru terminarea bisericii din Medgidia, unde avea să păstorească, vreme de aproape jumătate de veac, preotul Cristache Georgescu.

În volumul istoriografului dobrogean Adrian Ilie, „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani”, găsim menționat acest moment, în contextul trecerii în revistă a celor mai importanți primari ai Medgidiei și a realizărilor lor cele mai relevante.
 

„Primarul Kemal Hagi Amet s-a implicat în realizarea unei biserici pentru creştini, ajungând în audienţă la ministrul Take lonescu. în anul 1897, zidurile se ridicau la înălţimea de un metru, dar stagnau din lipsa fondurilor. Datorită eforturilor primarului Kemal Hagi Amet, însoţit de preotul localităţii şi de negustorul Iordan Stoianoff, care l-au însoţit la Bucureşti pentru a obţine fonduri de la Ministerul Cultelor, biserica a putut fi finalizată. Ca urmare a acestui demers a fost obţinută suma de 10.000 de lei, pentru finalizarea lucrărilor bisericii.
Din alte surse, se pare că obţinuse suma de 70.000 lei. Biserica va fi sfinţită la 25 martie 1899, iar slujba va fi oficiată de PreaSfinţitul Episcop al Dunării de Jos, înconjurat de clerul local şi cel din împrejurimi.
Interesul primarului pentru comunitatea creştină rezidă din faptul că acesta dorea o bună colaborare între membrii comunităţilor din Medgidia, pentru a realiza o administrare eficientă în favoarea cetăţenilor pe care-i conducea, reprezentând totodată un model de toleranţă etnică şi confesională.”


#citeşte mai departe în Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani” 
#„Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani”
#Autor Adrian Ilie

Dacă, în urmă cu 123 ani, pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa.sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: ilustrație volum „Primarii Medgidiei. Creștini și musulmani”

Citește și:

#citeșteDobrogea: Geamiile din Constanţa în prima jumătate a secolului trecut

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari