Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:58 26 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna februarie 1925 în presa vremii (IV)

ro

25 Apr, 2025 17:00 641 Marime text

 
  • Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
  • Avem în vedere săptămâna 17 februarie –  22 februarie 1925.
 
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 17 februarie – 22 februarie 1925, de marți până dumincă (ziarul „Dacia“ nu mai publică ediția de luni în anul 1925), urmând a prezenta: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Ironii și subtilități în rânduri satirice
 
Ziarul dobrogean  „Dacia“ prezintă în fiecare ediție, în antetul primei pagini, fie o satiră, fie o parabolă, abordând teme de interes pentru constănțeni și nu numai, de la acea vreme:
  • Răspunzând la criticele d-lui Madgearu, d. V. Brătianu a spus eri in Cameră: „Politica dusă de noi astăzi, va fi continuată de d-voastră mâine, dacă aveți suflet de român". D. Brătianu, a început să spere In ziua de mâine. Poporul o așteaptă. (ediția de marți, 17 februarie 1925)
  • Comercianții au cerut legiferarea vadului comercial și prelungirea contractelor pe doi ani încă. Liberalii se pot bucura: ei cari consideră țara drept vadul lor comercial, vor avea ocazia astfel să-și prelungească contractul de ședere. (ediția de miercuri, 18 februarie 1925)
  • La adunarea generală a casii partidului liberal, d. I. Brătianu a declarat că nu s’a schimbat nimic In politica internă a țării. E natural să nu se schimbe nimic atât timp cât opoziția va sta inactivă. (ediția de joi, 19 februarie 1925)
  • Catastrofa din Dortmund cică e datorită unei recente eclipse. A noastră, fără îndoială, o produsul eclipsei de bun simț al guvernanților, (ediția de vineri, 20 februarie 1925)
  • In Irlanda s’a votat o lege care interzice divorțul. Brătienii cică vor s’o introducă și la noi, nefiind dispuși să divorțeze... de d-na Putere. (ediția de sâmbătă, 21 februarie 1925)
  • „Vadul Comercial va fi legiferat“, spune comercianților, d. ministru al comerțului. „Vadul Comercial nu poate fi legiferat“, spune proprietarilor, d. ministru al justiției. Și unii și alții se întreabă: Care din amândoi minte ? (ediția de duminicî, 22 februarie 1925)
 
Cultură, educație și evenimente sociale locale
 
Dela Cercul studențesc constănțean – D. Rădulescu, președintele cercului studențesc constănțean, aduce mulțumiri publicului din orașul pontic pentru concursul de la ceaiul dansant din data de 6 ianuarie. El a ținut să aducă reverențe și comunelor Medgidia și Cernavodă pentru festivalurile artistice din zilele de 3 și 4 ianuarie. De asemenea, i-a mai mulțumit lui Ilie Mecu pentru donația de 5.000 lei, primăriei Constanța pentru donația de 4.000 lei și lui N. Gh. Popa pentru donația de 1.000 de lei.
 
Mare bal mascat și nemascat, Sâmbătă, 21 februarie crt., la Hotel Regina
 
Balul societății Vânătorilor – Aflăm că pe data de 14 februarie, în sala teatrului „Bristol” din Cernavodă, a avut loc balul societății Vânătorilor. „Intr’o atmosferă de prietenie, s’a petrecut până în spre ziuă, în acordurile orchestrei militare din Constanța. In numeroasa asistență, am remarcat pe: d-na și d. dr. Rozeanu, d-na dr. Anastasiu, d-na și d. Cristea, căpitanul portului, d-na și d. avocat Samarineanu, d-nii Sacheti, căpitan Niculescu, dentist Tomescu, locotenent Mândrescu, sublocotenent Paulian, etc., etc.”
 
Șezătoare dela liceu – La Liceul „Mircea cel Bătrân” Constanța va avea loc, în data de 20 februarie 1925, ora 9 seara, o șezătoare literară și artistică.
 
Sâmbătă, 21 februarie crt., va avea loc un mare bal mascat și nemascat cu invitație personală în saloanele Hotelului Regina. Intrarea generală 60 de lei de persoană. „Tot d-nii ofițeri, cari au primit invitații și doresc a participa la acest bal mascat, sunt rugați a trece pe la biroul hotelului Regina de unde își pot ridica invitațiile.”
 
Comitetul „Cercului Intim” aduce la cunoștința d-lor membri, că al III-lea ceai dansant cu un mic program artistic ce va avea loc Joi 26 ferbruarie 1925 ora 5 jum. p.m. în saloanele hotelului Regina. Aceasta ține loc de invitație pentru d-nii membri.
 
Buletinul juridic
 
Polițe protestate – În ediția din 19 februarie 1925 aflăm că în perioada 9-16 februarie crt. au fost colectate polițe de la următorii: L. Minassian, Petre Ghinea, Ghiță Hagi Gheorghe, Dobre G. Manolea, Ilie Olteanu, I. Dâlgeanu, Maria N. Abramescu, Const. Georgian, George D. George, L. Iacovache et. N. Gărliceanu, Cheltz Ferentz, Levon Minasiean.  
 
Recursul d-lui Al. Dobrogeanu-Gherea – Alex. Dobrogeanu-Gherea a fost condamnat de consiliul de război al corpului II la zece ani recluziune pentru „complotul“ de la Bușteni. După deliberări, consiliul de revizie a respins recursul cu 4 voturi contra și unul pentru, menținând sentința primei instanțe.
 
Știri internaționale
 
În privința știrilor internaționale, ziarul „Dacia” face referire la „Chestiunea Patriarhului” – Atena; „Groasnicul accident de avion din Londra”; „Știri din Orient. Bombardarea orașului Djedah”.
 
Publicitate
 
A doua pagină a fiecărei ediții a ziarului „Dacia“ este dedicată reclamelor. Pagina conține numeroase anunțuri, promovând afaceri locale. Iată detaliile reclamelor:
  • „Asigurarea Românească“ este o societate de asigurări cu sediul de strada Traian numărul 15 care oferă:  asigurări de viață, esigurări împotriva incendiilor și accidentelor  etc. Reprezentantul societății era G. Eliopol.
  • „Lama Pierre“ - „cea mai bună lamă de ras”.
  • „Țiglă format Marsilia – Olane și Solzi“ – Este vorba despre o societate cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4, deținută de Albert Herscovici (probabil ?).
  • Compania Franceză de Navigație (Fabre Line), cu sediul pe strada Virgiliu numărul 1, colț cu bulevardul Elisabeta, la Agenția de Vapoare, oferea transport maritim cu navele „Braga” – cu plecare din Marsilia spre est, „Asia” – operând pe ruta Marsilia–Constantinopol.  
  • Doctorul Auerbach, absolvent al Facultății de Medicină din Paris, oferea consulații în afecțiunile pediatrice, la cabinetul de pe strada Mircea 60. Dr. R. Rosenblatt, specializat în afecțiuni pediatrice, oferea consultații în cabinetul de pe strada Ștefan cel Mare 51.
  • „Perfa“, „singurul magazin unde găseşti cadouri superbe pentru orice ocaziune precum şi tot ce este mai nou în acea stă branşă găsiţi numai, deținut de E. Merlaub (probabil?), avea sediul pe strada Carol 55.
  • Becuri „Osram“, disponibile la firma „Electrica“, cu sediul pe strada Petru Rareș numărull 8.
  • Dr. B. Tatarski, specializat în diferite terapii, cu cabinetul pe strada Remus Opreanu, nr. 12 bis, lângă Hotel Carol.
  • „Urania – Societate Anonimă de Asigurări și Reasigurări“ este o altă companie de asigurări, ce oferă polițe pentru accidente, viață și alte riscuri, cu sediul pe strada Al. Lahovary numarul 4. 
  • „Vizitați noul magazin de modă «La Principesa Elena»”. Este vorba despre un „magazin de modă“ de pe strada Ștefan Mihăileanu, numărul 38.  
  • „Cărbuni englezești Cardiff“. Reclamă pentru cărbune importat din Cardiff, vândut de P. Lulius & Fii, fost M. Embiricos & Co. cu sediul pe  strada Lascar Catargiu numărul 28.
  • „Steaua Română – Asigurări“. Companie de asigurări care oferă polițe pentru diverse domenii, cu sediul pe strada Lascăr Catargiu numărul 28.
  • „Lemne tăiate și cărbuni“. Reclamă la lemne și cărbuni de foc, probabil pentru uz casnic și industrial, de la depozitul de pe strada Miron Costin, vis-à-vis de Biserică.
  • „Asiguraţi-vă viaţa şi avutul la Agpicola“. O altă societate de asigurări, cu sediul în Piața Independenței numărul 10.
  • „Mai eftin ca oriunde“. Un magazin de rechizite cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4.
 
Va continua.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
 
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție:  Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?                                                                      

Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari