Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:39 18 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Zaharia Covacef - doamna de la Capidava

ro

05 Jun, 2021 00:00 2349 Marime text
  • Zizi Covacef ar fi împlinit azi 79 de ani
 
Astăzi se împlinesc 79 de ani de la nașterea arheologului Zaharia Covacef, „mama Zizi”, cum i se spunea, cu drag, celei care și-a dedicat peste 45 de ani muzeografiei și studiului artei vechi greco-romane. Era cel mai bun istoric de artă greco-romană din România.
 


Zaharia Covacef s-a născut la 5 iunie 1942, la Botoșani, într-o familie aromână venită din Grecia. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, iar din anul 1967 a devenit constănțeancă, s-a căsătorit cu inginerul și scriitorul Petru Covacef și s-a angajat la Muzeul de Arheologie, preschimbat, zece ani mai târziu, în MINAC - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Specializarea arheologului Zizi Covacef a fost arta, în special arta romană, și a publicat zeci de articole de-a lungul vieții, fie în anuarul „Pontica“, fie în volume distincte. Cu ocazia burselor din străinătate, și-a aprofundat cunoștințele și a avut ocazia să compare comorile antice descoperite la noi și aiurea.
A făcut săpături arheologice pe șantierele de la Sacidava Bucium, Tropaeum Traiani, Ulmetum și Capidava, castrul roman de pe malul drept al Dunării dobrogene fiindu-i cel mai aproape de suflet.

La împlinirea a 65 de ani, în 2007, revista „Pontica“ i-a dedicat un număr omagial. Era anul în care ar fi trebui să se retragă la pensie, dar ”doamnei de la Capidava” i-a fost imposibil să se rupă de activitățile ei de-o viață. A rămas la muzeu, a continuat să studieze și, dacă destinul nu ar fi lovit-o cu o boală nemiloasă, ar fi fost și astăzi la biroul său încărcat cu ”cioburi” și prețioase relicve.

În cele peste patru decenii și jumătate de activitate la MINAC, Zizi Covacef s-a dedicat cu pasiune activităților specifice, atât prin îndrumare, cât și prin organizarea de conferințe ori săpături de salvare în Constanța, Mangalia, Agigea - pe traseul canalului de navigație Dunăre - Marea Neagră, la Castelu - pe traseul Gazoductului Rusia - Bulgaria. A participat la numeroase campanii de cercetări pe diverse şantiere arheologice, a predat (între 1990 și 2003) paleografia româno‐chirilică la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Ovidius” Constanța și a condus practica arheologică a studenților pe şantierul cetății Capidava.

Timp de patru decenii, a revenit mereu aici, considerând Capidava „reședința sa de vară“. Pe șantierul pârjolit de soare, a săpat, a cercetat, i-a îndrumat pe cei mai tineri, s-a dovedit un model de pasiune și dedicare pentru meseria sa, care i-a fost și vocație.

În 2017, cu prilejul sărbătoririi Dobrogei și aniversării publicației ZIUA de Constanța, Zaharia Covacef a fost distinsă cu Meritul dobrogean, pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea culturii dobrogene în țară și în lume.
 
Sursa foto: arheologi.ro
 

Citește și:

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate pentru Zizi și Petre Covacef (galerie foto)

Zaharia Covacef, Valeriu Georgescu, Adrian Rădulescu și Alexandru Suceveanu
 
 
 
Comentarii
Cele mai recente postari