Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Zaharia Covacef - doamna de la Capidava

ro

05 Jun, 2021 00:00 3224 Marime text
  • Zizi Covacef ar fi împlinit azi 79 de ani
 
Astăzi se împlinesc 79 de ani de la nașterea arheologului Zaharia Covacef, „mama Zizi”, cum i se spunea, cu drag, celei care și-a dedicat peste 45 de ani muzeografiei și studiului artei vechi greco-romane. Era cel mai bun istoric de artă greco-romană din România.
 


Zaharia Covacef s-a născut la 5 iunie 1942, la Botoșani, într-o familie aromână venită din Grecia. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, iar din anul 1967 a devenit constănțeancă, s-a căsătorit cu inginerul și scriitorul Petru Covacef și s-a angajat la Muzeul de Arheologie, preschimbat, zece ani mai târziu, în MINAC - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Specializarea arheologului Zizi Covacef a fost arta, în special arta romană, și a publicat zeci de articole de-a lungul vieții, fie în anuarul „Pontica“, fie în volume distincte. Cu ocazia burselor din străinătate, și-a aprofundat cunoștințele și a avut ocazia să compare comorile antice descoperite la noi și aiurea.
A făcut săpături arheologice pe șantierele de la Sacidava Bucium, Tropaeum Traiani, Ulmetum și Capidava, castrul roman de pe malul drept al Dunării dobrogene fiindu-i cel mai aproape de suflet.

La împlinirea a 65 de ani, în 2007, revista „Pontica“ i-a dedicat un număr omagial. Era anul în care ar fi trebui să se retragă la pensie, dar ”doamnei de la Capidava” i-a fost imposibil să se rupă de activitățile ei de-o viață. A rămas la muzeu, a continuat să studieze și, dacă destinul nu ar fi lovit-o cu o boală nemiloasă, ar fi fost și astăzi la biroul său încărcat cu ”cioburi” și prețioase relicve.

În cele peste patru decenii și jumătate de activitate la MINAC, Zizi Covacef s-a dedicat cu pasiune activităților specifice, atât prin îndrumare, cât și prin organizarea de conferințe ori săpături de salvare în Constanța, Mangalia, Agigea - pe traseul canalului de navigație Dunăre - Marea Neagră, la Castelu - pe traseul Gazoductului Rusia - Bulgaria. A participat la numeroase campanii de cercetări pe diverse şantiere arheologice, a predat (între 1990 și 2003) paleografia româno‐chirilică la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Ovidius” Constanța și a condus practica arheologică a studenților pe şantierul cetății Capidava.

Timp de patru decenii, a revenit mereu aici, considerând Capidava „reședința sa de vară“. Pe șantierul pârjolit de soare, a săpat, a cercetat, i-a îndrumat pe cei mai tineri, s-a dovedit un model de pasiune și dedicare pentru meseria sa, care i-a fost și vocație.

În 2017, cu prilejul sărbătoririi Dobrogei și aniversării publicației ZIUA de Constanța, Zaharia Covacef a fost distinsă cu Meritul dobrogean, pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea culturii dobrogene în țară și în lume.
 
Sursa foto: arheologi.ro
 

Citește și:

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate pentru Zizi și Petre Covacef (galerie foto)

Zaharia Covacef, Valeriu Georgescu, Adrian Rădulescu și Alexandru Suceveanu
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari