Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 12 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Păcuiul lui Soare - legendă, istorie, civilizație

ro

14 Aug, 2024 17:00 1395 Marime text
  • Drumurile prin Dobrogea de Sud ne poartă nu numai spre canarale, mănăstiri, locuri de poveste, păduri frumoase, oameni și locuri dragi, ci și spre locuri istorice mai izolate, dar și mai puțin cunoscute, așa cum este PĂCUIUL LUI SOARE. Pot spune că nu este la îndemăna oricui să ajungă spre această insulă, dar cei care sunt pasionați de istoria locului o pot face.

Localizare
Păcuiul lui Soare este o insulă cu o formă alungită situată pe Dunăre, în județul Constanța, în apropierea localității Ostrov (aproximativ la 9 kilometri de aceasta), aproape de granița cu Bulgaria, aproape de Silistra (anticul Durostorum). Aceasta este cunoscută în special pentru ruinele unei cetăți bizantine, care datează din secolul al X-lea, având o lungime de 6 kilometri.

Accesul la Păcuiul lui Soare
Accesul la Păcuiul lui Soare nu este facil datorită poziției sale izolate pe o insulă din mijlocul Dunării și lipsei infrastructurii turistice dezvoltate. Există un singur mod de a ajunge pe insulă, pe calea apei, cu barca, dat fiind faptul că insula este situată pe Dunăre. Punctele de plecare obișnuite sunt localitățile din apropiere, cum ar fi: Ostrov (aici puteți găsi localnici dispuși să vă transporte cu barca) sau Dervent (Mănăstirea Dervent este situată în apropiere și este un alt punct de reper din care se pot organiza excursii spre Păcuiul lui Soare). Nu există curse regulate către insulă. Cei care vor să ajungă pe insulă și să descopere magia locului trebuie să se încarce cu răbdare deoarece drumul este lung și anevoios.
 


Istorie și importanță arheologică
Cetatea de pe Păcuiul lui Soare a fost construită de bizantini, probabil sub conducerea împăratului Ioan I Tzimiskes, pentru a proteja granița nordică a Imperiului Bizantin și pentru a controla navigația pe Dunăre. Aceasta avea un rol strategic în apărarea teritoriului împotriva atacurilor din partea triburilor migratoare și a altor amenințări.Împăratul bizantin a fost un reformator, a organizat provincia dintre Dunăre și Marea Neagră, sub numele de Thema Paristrion sau Paradunavon. Cetatea Păcuiul lui Soare a fost construită în această perioadă pentru a apăra Durostorum de atacurile venite din Nord. Cercetătorul Petre Diaconu a localizat la Păcuiul lui Soare, o altă cetate renumită și anume Vicina. La Păcuiul lui Soare au fost descoperite mai multe sigilii comerciale, dovedind existența unui comerț prosper în zonă.
În prezent, ruinele cetății sunt parțial scufundate în apele Dunării, din cauza modificărilor cursului fluviului de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, zidurile masive ale cetății, construite din piatră, pot fi încă observate, fiind un punct de atracție pentru arheologi și turiști.

Păcuiul lui Soare este un sit arheologic de importanță națională, iar cercetările arheologice au dezvăluit artefacte și structuri care oferă informații valoroase despre viața în această zonă în perioada bizantină. Descoperirile includ monede, unelte, arme și resturi de construcții, care indică o activitate intensă în acea perioadă.
Datorită gradului mare de izolare și a faptului că nu există facilități turistice de niciun fel, insula și locul în sine este în principal apanajul istoricilor, arheologilor și a cercetătorilor , în general. O campanie arheologică de anvergură, în condițiile în care Dunărea este cu debit redus, ar aduce mult mai multe informații pentru a lămuri aspecte încă necunoscute despre acest loc misterios.
 


Legenda locului
 Insula este înconjurată de mistere și legende. Cea mai cunoscută legendă spune că insula era locul preferat al unui haiduc pe nume Soare. Acesta s-a ascuns aici de multe ori cu tot ce aduna, inclusiv cu o comoară imensă care se presupune că a fost ascunsă pe această insulă. De fapt, Păcuiul lui Soare ar însemna "Insula lui Soare". Soare era un haiduc faimos pentru vitejia sa, el obișnuia să își împartă prada cu cei săraci. Se spune că, după moartea sa, fantoma lui Soare bântuia insula și păzește comoara îngropată. Ruinele adaugă un plus de mister insulei și fascinației locului, fiind martore tăcute ale legendelor ce înconjoară insula și istoriei acesteia.
           
Interesant pentru călătorul de rând este nu numai să își cunoască locurile pe unde se preumblă, ci și istoria acestora. Pentru noi, dobrogenii, este esențial să ne cunoaștem originea deoarece am fost tot timpul în bătaia vântului pe aceste meleaguri situate la intersecția unor drumuri către Orient. Nicolae Iorga spunea că "un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții". Însăși Dobrogea te invită să o descoperi, și este așa de frumoasă!!!!
 
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.


Citește și:
#citeșteDobrogea: Canaraua Fetii - Canionul din Dobrogea
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari