Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Înființat acum 61 de ani, Corul „Vox Maris” din Constanța – un fenomen cultural (galerie foto de colecție)

ro

12 Mar, 2021 00:00 66057 Marime text
  • Înființat în anul 1960, l-a avut ca fondator și dirijor pe maestrul Boris Cobasnian
  • O contribuție extrem de importantă a avut-o prof. Mariana Popescu, corepetitor al corului
  • Mărturie emoționantă a regretatului medic chirurg Octavian Unc

Tributul publicat de cotidianul ZIUA de Constanța în memoria maestrului Boris Cobasnian, cu titlul „Boris Cobasnian a fost «maestrul care scotea voce și din piatră seacă». Tribut la 95 de ani de la naștere”, a stârnit duioase amintiri multora dintre cei care au fost, fie și vremelnic, membri ai Corului „Vox Maris”.

Înființat în anul 1960, avându-l ca fondator și dirijor pe maestrul Boris Cobasnian, personalitate marcantă a muzicii corale românești, sub bagheta renumitului dirijor, Corul „Vox Maris” a obținut premii la toate concursurile corale naționale şi premii la importantele concursuri corale europene: două premii I şi premiul III la Concursul internațional „C.A. Seghizzi" de la Gorizia - Italia (1974), marele premiu la Festivalul de muzică corală „Hanns Eisler" de la Leipzig - Germania (1979), premiul I la Concursul internațional „Béla Bartók" de la Debrecen - Ungaria (1984), medalia de argint la Concursul internaţional de la Tolosa - Spania (1985).

Alături de maestrul Cobasnian, profesoara Mariana Popescu, corepetitor al Corului «Vox Maris», a avut o contribuție extrem de importantă la formarea tuturor generațiilor de coriști care au activat în acest ansamblu coral de excepție. Ani de-a rândul, a fost alături de maestrul Boris Cobasnian, participând cu dăruire la repetițiile și concertele susținute de Corul «Vox Maris» din Constanța, numele acestuia legându-se, aproape în egală măsură, atât de numele maestrului, cât și de numele prof. Mariana Popescu. O bună cunoscătoare a tehnicilor de dirijat ale Maestrului, cât și a pretențiilor acestuia, în materie de emisie și interpretare, era capabilă să-l înlocuiască cu succes în rarele situații în care maestrul Boris Cobasnian lipsea de la repetiții. Îi datorăm respectul și dragostea noastră, pentru sutele, miile de ore, petrecute alături de noi în acei ani minunați!”, este mesajul de pe pagina de Facebook a Corului Vox Maris, acolo unde foști membri încă împărtășesc duioase amintiri, cum sunt și fotografiile ce ilustrează acest articol.

Muzicolog, compozitor şi dirijor român, profesoară şi dirijoare a corurilor de copii de la fostele școli generale nr. 18 şi 19 din Constanţa, dirijoare secundă şi pianistă corepetitoare a Corului „Vox Maris” din Constanţa (din 1972), prof. Mariana Popescu este autoarea volumului biografic „Repere muzicale în spațiul dobrogean – Boris Cobasnian și corul „Vox maris”.

Membră în Consiliul director al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și președinte al filialei Constanța a UCMR, distinsă cu mai multe premii prof. univ. Mariana Popescu a fost dirijoare a corurilor Campanella (1984), Cantilena (1990), Villanella (2000) şi corurile Liceului de Artă din Constanţa. Din 1999 până în 2014 a fost cadru universitar la Universitatea „Ovidius" din Constanţa.


Dr. Octavian Unc – „cavaler de Vox Maris”

„L-am cunoscut pe «Maestrul» în 1985, când prin insistențele sale, care te făceau să nu îl poţi refuza nicicum, mi-a oferit marea şansă, bucurie şi orgoliu să fiu, asemenea multor elevi sau tineri cu pregătire din toate mediile şi de toate specialităţile, ceea ce astăzi aş spune «CAVALER DE VOX MARIS», adică parte a deosebitei şi unice familii a acestui cor făurit, dăltuit, însufleţit şi mai ales înnobilat de cel care a fost Boris Cobasnian. Istoria îl va aşeza în Ateneul Dobrogei pe locul şi piedestalul bine meritat, dar, ca şi în atâtea alte cazuri, iată, numai acum, când doar moartea îi dă nemurire!”, afirma regretatul doctor Octavian Unc.


Citește și:

În poarta cimitirului: Corul „Vox Maris" îl comemorează pe maestrul Boris Cobasnian
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari