Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Efigii ale spațiului dobrogean. 138 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Sârbu

ro

19 May, 2021 00:00 2348 Marime text
  • Muzeul de Artă din Constanța a organizat în anul 1967 expoziția retrospectivă Gheorghe Sârbu, deschisă la Tulcea și București.
  • Gheorghe Sârbu a fost primul responsabil al Pinacotecii din Constanța, care s-a deschis în anul 1935, în casele lui Ioan N. Roman, pe locul Poștei Centrale.

Pictorul Gheorghe Sârbu s-a născut în orașul Tulcea, la 19 mai 1883, în familia țăranilor Costache Gh. Sârbu și al Ecaterinei Sârbu. În 1889 vine la București și învață desenul la Școala de Belle Arte.



Începând cu anul 1909 întreprinde călătorii de studii la Munchen, unde studiază desenul în clasa prof. Raupp și Schtuk Wresl, la Budapesta și Viena.
 
În 1913 se reîntoarce în țară pentru satisfacerea serviciului militar, trei ani mai târziu plecând pe front cu gradul de caporal în regimentul 33 infanterie Tulcea și participă la luptele de la Flămânda, apoi, în campania din Carpați este rănit.

Muzeul de Artă din Constanța a organizat în anul 1967 expoziția retrospectivă Gheorghe Sârbu, deschisă la Tulcea și București. Gheorghe Sârbu a fost primul responsabil al Pinacotecii din Constanța, care s-a deschis în anul 1935, în casele lui Ioan N. Roman, pe locul Poștei Centrale.

Pinacoteca al cărei custode a fost Sârbu număra în jur de 70-80 de lucrări, unele dintre ele rămase la Constanța după expoziția Semicentenarului, din 1928, prin care se marcau 50 de ani de la revenirea Dobrogei în granițele țării. Deschisă la Cazinoul din Constanța, expoziția a fost coordonată de un nume greu al plasticii românești, Ion Theodorescu Sion. Lucrările lui Gheorghe Sârbu din expoziție reprezintă efigii ale spațiului dobrogean, realizate inclusiv la Constanța, dar și din Deltă și Cadrilater.
 
Lucrările sale se caracterizează prin rigoarea desenului datorită studiului în spațiul german. Opera sa este marcată și de peisajul lacustru al orașului său natal Tulcea.
 
Sursă text: „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească”, autor Constanța Călinescu
 

Sursa foto: www.icemtl.ro

 

Citește și

#citeșteDobrogea 136 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Sârbu, primul custode al pinacotecii de la mare


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari