Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ion I.C. Brătianu, care a jucat un rol important în viața politică a României moderne...

ro

20 Aug, 2015 00:00 2627 Marime text
Ion I.C. Brătianu, un important om politic român, s-a născut pe 20 august 1864, la Florica, azi, Ștefănești, Argeș. De numele lui se leagă Marea Unire (1918), Constituţia României (1923), introducerea votului universal şi reforma agrară.
 
Ion I.C. Brătianu, cunoscut şi sub numele de Ionel Brătianu, a fost inginer, dar nu a profesat niciodată, dedicându-se vieţii politice. De-a lungul anilor, a fost președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova.
 
De asemenea, a fost de cinci ori preşedinte al Consiliului de Miniştri, de trei ori ministru de Interne şi de două ori ministru al Afacerilor Externe. Membru de onoare al Academiei Române, Brătianu a publicat mai multe lucrări, precum „Chestia tramvaielor comunale“ sau „România şi Peninsula Balcanică“.
 
S-a stins din viaţă la Bucureşti, la data de 24 noiembrie 1927, în urma unei laringite. Din anul 1909 şi până la moarte, a fost preşedinte al PNL, locul său fiind preluat de Vintilă Brătianu.
 
Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii