Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manifestare dedicată Zilei Proclamării Independenței României, Sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei Unite la Liceul lndustrial Ion C Brătianu din Nicolae Bălcescu

ro

12 May, 2023 10:09 759 Marime text
Manifestare dedicată Zilei Proclamării Independenței României, Sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei Unite la Liceul lndustrial Ion C Brătianu din Nicolae Bălcescu

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877 și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial sărbătorim şi Ziua Europei. Astfel, data de 9 mai reprezintă un moment de adâncă reflexie şi de aducere – aminte a faptelor şi evenimentelor din istoria trecută şi recentă a României şi implicit a Europei care au marcat evoluţia acestora pe scena politică, economică şi militară a lumii.
         La 9 mai 1977 România îşi cucerea statutul de stat independent şi devenea un garant al menținerii status-quo-ului în această regiune, rol pe care continuă să-l joace şi în prezent, alături de partenerii din UE şi NATO.
         Pe 9 mai 1945, românii şi europenii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a dus la încheierea celui de-al doilea război mondial.
         Omagierea ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului şi nazismului, trezeşte și astăzi cele mai alese sentimente în rândurile populaţiei, care nu uită jertfele bunicilor şi părinţilor noştri pentru apărarea valorilor umaniste şi a drepturilor universale ale omului.
         Ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa veteranilor de război şi aducem un pios omagiu celor care au adus sacrificiul suprem pe câmpurile de luptă pentru libertate şi democraţie.
         Pe 9 mai serbăm și Ziua Europei. În urmă cu 72 de ani, ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru asigurarea păcii pe termen lung în Europa şi implicit la nivel mondial.
Liceul Tehnologic I. C. Brătianu din Nicolae Bălcescu, a organizat, joi 11 mai 2023, la ora 12.30, în  simpozionul dedicat Zilei Proclamării Independenței României, Sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial și Zilei Europei Unite.
La acest eveniment au participat elevii și cadrele didactice de la Liceul  Tehnologic I C Brătianu din Nicolae Bălcescu, județul Constanța. Au vorbit despre momentele istorice menționate: profesor univ. Dr Lascu Stoica – Academia Oamenilor de Științe -Filiala Constanța”, Dr. Dorin Popescu– președinte Asociația Black Sea House”, dr. Zidaru Marian –Liceul Tehnologic I C Brătianu din Nicolae Bălcescu.
Elevul Diaconu din clasa a 7-a, sub coordonarea profesorului Sandu Gabriel, a intonat imnul Europei. Moderator a fost domnul prof. dr. Dragoș Osoianu directorul Liceul  Tehnologic I C Brătianu din comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii