Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:23 29 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Academiei Române Ion C. Brătianu- 200 de ani de la naștere. Simpozion și expoziție

ro

02 Jun, 2021 14:12 2231 Marime text
  • Simpozionul va fi urmat de vernisarea expoziției cu același nume, organizată în sala „Theodor Palla dy“ de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărți, fiind expuse colecții de documente și fotografii din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.
Biblioteca Academiei Române organizează joi, 3 iunie 2021, simpozionul „Ion C. Brătianu 200 de ani de la naștere“. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.00.

Vor lua cuvântul acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, dr. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, prof.ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române.

Simpozionul va fi urmat de vernisarea expoziției cu același nume, organizată în sala „Theodor Palla dy“ de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărți, fiind expuse colecții de documente și fotografii din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.

Organizat cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu, evenimentul aduce un omagiu unuia dintre cei mai importanți oameni de stat români , membru de onoare al Academiei Române, și dorește să pună în evidență puternica vocație a patriotismului politic care i-a marcat destinul.

Născut la 2 iunie 1821, la Pitești, Ion C. Brătianu s a format în atmosfera revoluționară a Parisului de la mijlocul secolului al XIX lea, care i-a furnizat atât entuziasmul, cât și cunoștințele diplomatice și politice necesare unei viitoare construcții naționale. Fondator al Par tidului Național Liberal, în 1875, și primul său președinte, Ion C. Brătianu își leagă numele de cele mai importante momente din istoria statului român modern: negocierea și aducerea pe tronul Principatelor Române unite, în 1866, a Principelui Carol de Hoh enzollern Sigmaringen, câştigarea independenţei de stat la 1877, înființarea unor instituții fundamentale pentru modernizarea țării, inițierea unor ample proiecte liberale de emancipare economică și culturală.

Prim ministru timp de 12 ani , în repetate rânduri ministru al economiei, al apărării naționale sau al afacerilor externe, Ion C. Brătianu a avut priceperea politică de a identifica și pune în aplicare acele măsuri care să constituie temelia unei construcții naționale și să deschidă calea către actul Marii Uniri, la care o contribuţie decisivă urma să aibă fiului său, Ion I.C. Brătianu.

Expoziția organizată cu prilejul simpozionului „Ion C. Brătianu 200 de ani de la naștere“ va reuni documente de arhivă, corespondență cu oameni politici ai vremii sau cu familia, fotografii, diplome, medalii, antologii de discursuri, volume monografice și este însoțită de un elegant catalog de peste 120 de pagini. Coordonator editorial și curator al expoziției: Gabriela Dumitrescu, șef Serviciu Manuscrise, Carte Rară. Expoziția rămâne deschisă în perioada 3 -10 iunie 2021 și poate fi vizitată între orele 10.00- 15.00.

Sursa foto-text: acad.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii