Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatul a adoptat instituirea anului 2027 drept Anul "Ion I.C. Brătianu"

ro

12 Mar, 2024 14:23 486 Marime text


Senatorii au adoptat, luni, un proiect iniţiat de parlamentarii PNL privind instituirea anului 2027 drept Anul "Ion I.C. Brătianu".

„Punerea în prim plan a personalităţii lui Ion I.C. Brătianu şi a moştenirii sale istorice, de deosebită însemnătate pentru Naţiunea Română, este profund benefică din perspectiva valorizării marilor personalităţi ale civilizaţiei şi culturii româneşti şi a păstrării memoriei ca element definitoriu al identităţii naţionale. Având în vedere cele enunţate mai sus, punând în lumină rolul marcant pe care l-a jucat Ion I.C. Brătianu în realizarea Marii Uniri de la 1918, dar şi a importanţei personalităţii sale sub aspectul reformelor democratice şi a modernizării României, în contextul împlinirii la data de 24 noiembrie 2027 a unui secol de la trecerea sa la cele veşnice, vă propunem spre dezbatere şi adoptare iniţiativa legislativă cu privire la declararea anului 2027 drept Anul Ion I.C. Brătianu", se subliniază în expunerea de motive.

Potrivit documentului, întreaga operă politică a lui Ion I.C. Brătianu a fost dedicată împlinirii idealului naţional al unităţii tuturor românilor într-o singură ţară.

"Vocaţia lui Ionel Brătianu, de care poate astăzi se vorbeşte foarte puţin, pe lângă aceea de pilon al construcţiei unei Românii pe principii liberale sub aspectul valorilor universale care sunt mai presus de luptele politice, fapt afirmat, împreună cu fratele său Vintilă Brătianu încă din anul 1902, când este lansat conceptul 'Prin Noi înşine' care nu este o lozincă de partid, ci este un proiect de ţară pe care oamenii de stat din familia Brătianu l-au urmat cu succes timp de trei decenii, o reprezintă latura de apărător autentic al democraţiei pe care o observăm lesne la Ionel Brătianu reieşind cu fermitate din însuşi spusele sale în anul 1911: 'Adevărata democraţie înseamnă cârmuirea poporului prin sine însuşi. Orice democraţie, îşi află, desigur, în fruntaşii săi o călăuză binefăcătoare, dar tot reazimul şi toată nădejdea nu poate s-o aibă decât în propria-i înţelepciune şi propria-i energie. Căutaţi şi îndemnul şi puterea de a înfăptui în voi şi numai în voi înşivă!'", se mai aminteşte în expunerea de motive.

Senatul este primă Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.
 

Citește și:

#citeșteDobrogea Gheorghe I. Brătianu, un liberal al Dobrogei

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii