Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:58 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

ro

06 Jan, 2024 15:08 989 Marime text
foto: Pexels ”Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare?”, este o întrebare care se află pe buzele multora. Ei bine, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, vine cu clariticări într-o postare pe pagina de Facebook.

Iată conținutul integral al postării de pe pagina de socializare:

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? 

De mică am fost o mâncăcioasă și o pofticioasă, iar cei care au stat cu mine la masă m-au acuzat mereu că îi molipsesc și îi ispitesc, în loc să-i temperez din mâncat. Nu cred că fac lucrul ăsta intenționat, eu iubesc mâncarea! Am văzut același drag de mâncare la mulți oameni cărora le râd ochii și li se luminează fața când descoperă ceva bun.

Coincidență sau nu, acest tip de comportament vine la pachet cu tendința de îngrășare și kilograme în plus. Când îți place mâncarea se vede și în gesturi și pe cântar!La fel de evident este și când n-o iubești.

La Semiologie în Facultatea de medicină am învățat să diagnosticăm bolnavii cu ulcer și gastrită după felul în care arătau: fața palidă și îndurerată, cu o expresie de suferință, spatele încovoiat și umerii aduși în față, “chirciți” din cauza durerii. Cat despre pofta cu care mănâncă nu e nimic de spus, mai degrabă îți pierzi apetitul văzându-i. O astfel de persoană, căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință, nu va fi niciodată grasă!

Atunci cum rămâne cu teoria termodinamică, cu calculul de calorii și metabolizarea grăsimilor/carbohidraților? Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri?

Practica așa ne arată: alimentele grase și făinoasele sunt cel mai bine tolerate în ulcer și gastrite. Și constatăm uimiți că ele nu îngrașă în acest context special și dureros deopotrivă.

Problema e că nu poți mima frica de mâncare și lipsa de apetit. Iar metabolismul probabil știe când mănânci cu plăcere și când nu, așa că se comportă diferit.

Eu aș zice că e nedrept ca cei cu boli de stomac să fie din ce în ce mai slabi, în timp ce mâncăcioși sâ se îngrașe doar când văd mâncarea.

Doar că Natura funcționează după alte reguli, iar zicala “gras și sănătos” se dovedește a fi adevărată. Nu întâmplător oamenii te întreabă dacă nu cumva ești bolnav atunci când ai slăbit prea mult. Deci singura consolare care ne mai rămâne pentru kilogramele în plus pe cântar, e că “plesnim de sănătate”! Și da, chiar dacă nu are logică, sunt sigură că mâncatul cu poftă îngrașă mai tare.


Citește și:

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii