„Super-alimentele” bunicilor. De ce toba și leberul sunt mai sănătoase decât credeam
„Super-alimentele” bunicilor. De ce toba și leberul sunt mai sănătoase decât credeam
25 Dec, 2025 12:31
ZIUA de Constanta
214
Marime text
214
Marime text

Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic vine cu vești bune pentru români în plin sezon al sărbătorilor de iarnă. Contrar percepției generale, preparatele tradiționale precum toba, lebărul și caltaboșul nu sunt dușmanii sănătății sau ai siluetei, ci pot deveni aliați neașteptați, atunci când sunt consumate corect.
Realizate din organe și părți mai puțin „nobile” ale porcului, aceste produse sunt extrem de bogate în nutrienți. Potrivit specialistului, ele conțin cantități importante de proteine, vitaminele A, D și din complexul B, dar și minerale esențiale precum fierul, zincul și seleniul, necesare bunei funcționări a organismului.
Mihaela Bilic explică faptul că toba este un aliment cu profil dietetic, fiind o sursă valoroasă de colagen și gelatină, având aproximativ 145 de calorii la 100 de grame. În același timp, lebărul și caltaboșul, datorită conținutului ridicat de ficat, sunt considerate adevărate produse anti-anemice, recomandate în special persoanelor cu deficit de fier.
Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic
Tobă, lebăr sau caltaboș?
Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători! Ce au în comun aceste preparate? Sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap, gușă, ficat, inimă, șorici.
Avantaje organe? Sunt accesibile ca preț, conțin multe proteine și puține grăsimi. Sunt bogate în vit A și D, tot grupul de vit B și mult fier, zinc, seleniu.
Cu 100g ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și 100-300% din doza de vit. B Are un aport de vit. A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată!
Toba este un amestec de organe, cartilagii și gelatină, dietetică și bogată în colagen- doar 145cal/100g și 9g grăsime! Cat despre lebăr și caltaboș, conțin minim 20% ficat, le putem numi produse anti-anemice.
Dpdv nutritiv aperitivele din carne de porc sunt produse ideale pentru slăbit… dacă le mâncăm fără pâine! Au proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 20%), 220cal/100g în medie și sub 1% carbohidrați. Le puteți combina cu bastonașe de legume, murături, ceapă, muștar, măsline sau dulceață de ardei iute.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi


