Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 20 12 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ulei de măsline vs. ulei de floarea-soarelui Nutriționistul explică de ce Omega 9 este esențial pentru sănătate

ro

20 Dec, 2025 15:02 235 Marime text
sursa foto: Freepick.com
Nutriționistul Mihaela Bilic explică diferențele fundamentale dintre uleiul de măsline și cel de floarea-soarelui, subliniind importanța echilibrului dintre acizii grași Omega 9 și Omega 6.

În timp ce alimentația modernă abundă în Omega 6 (prezent în uleiul de floarea-soarelui, soia sau porumb), acesta poate avea efecte proinflamatoare dacă este consumat în exces. În schimb, uleiul de măsline este compus în proporție de 75% din Omega 9, un tip de grăsime care nu doar că protejează inima, dar crește și nivelul HDL colesterolului (colesterolul „bun”).



Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic 

Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui? Omega 9 sau Omega 6? Găsim Omega 9 în măsline și uleiul de măsline, avocado, oleaginoase (nuci, caju, fistic, migdale), arahide și uleiul de arahide.
Pentru omega 6 sursa de bază sunt semințele și uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia și de porumb, semințele de dovleac și de susan.


Uleiul de măsline conține 75% grăsimi Omega 9, 10% Omega 6 și 15% grăsimi saturate.

Uleiul de floarea-soarelui are 25% Omega 9, 62% Omega 6 și 13% grăsimi saturate.

Alimentația noastră conține prea mult omega 6 cu efect proinflamator. Obiectivul? Reducerea consumului de ulei de floarea-soarelui și creșterea consumului de ulei de măsline. Omega 9 are un avantaj suplimentar pentru sănătate: crește sensibilitatea la insulină și nivelul de HDL colesterol, adică fracția cu efect protector.


Se pare că o dietă vegetariană, din care sunt eliminate grăsimile saturate, are efect benefic pe profilul lipidic: scade colesterolul total și fracția LDL. Însă numai dieta bogată în Omega 9 duce la creșterea nivelului de HDL colesterol!- a precizat Bilic. 





Citește și:

„Aperitivul de sezon de care trebuie profitat“Nutriționiștii recomandă șoriciul. Iată motivele
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii