Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro De ce le este recomandat sportivilor să consume banane

ro

03 Jun, 2021 00:00 2769 Marime text
  • Beneficiile aduse de banane sunt printre cele mai diverse.
  • Ele previn stările depresive, protejează împotriva crampelor musculare și ajută la întărirea sistemului osos.
  • De aceea, sportivilor le este recomandat consumul de banane înaintea antrenamentelor. De asemenea, bananele ajută digestia și eliminarea metalelor grele datorită pectinei și conținutului moderat de fibre.


Banana este fructul plantei ierboase din genul Musa numită bananier. Bananierul are aspectul unui palmier: o plantă enormă cu frunze alungite care poate atinge 20m fiind cea mai înalta plantă ierboasă din lume. Ei cresc în țările aflate la tropice, mai ales în Africa de Sud, America Centrală și Caraibe. Inițial, bananele cresc drept ,dar apoi, ele se îndreaptă catre lumina. De aceea, arabii au numit aceste fructe „banan” adică „deget” datorită formei.


Bananele vin in forme si culori foarte variate. Mike Peed, ziarist „The New Yorker”, descrie multitudinea de soiuri de banane: cu coaja roz gumă de mestecat sau cu dungi verzi si albe al caror pulpă au culoarea șerbetului de portocale; există banane care, când sunt gătite, au gust de căpșune. De asemenea, numele banenei aromatice Go San Heong înseamna “Cel ce poate fi mirosit de la un munte distanță”.


Cel mai vandut tip de banană este Cavendish, banana galbenă, un mutant accidental descoperit de Jean Francois Poujot în 1836 pe plantația sa din Jamaica. Alte soiuri populare sunt Lemon Banana, cu o ușoara amoră de lamăie, Manzanos, cu un gust și o aroma ce aminteste de măr, Red banana, Green Banana, care este mare, dar bună doar pentru gatit și Lacatan, considerat cel mai aromat soi din lume.


Din punct de vedere spiritual, bananele au o simbolistică puternică, fiind folosite în ritualurile hinduse de o importanță majoră. În India, bananele erau cunoscute drept ”fructele omului înțelept” deoarece oamenii meditau la umbra bananierilor. De asemenea, în folclorul malay, se spune că spiritul unei femei care a murit în timp ce dadea naștere unui copil se odihnește în timpul zilei lângă banani. În timpul nopții, Pontianak vânează, omorându-și victimele mâncandu-le organele.


Bananele sunt o sursă excelentă de vitamina B6, 100g de banane continând 31% din doza zilnică recomandată. Deși se crede ca bananele au un conținut ridicat de potasiu, 100g conține 358mg adică 8% din DZR. Pe de altă parte, au un conținut moderat de mangan. Bananele mai conțin vintamina B1, B2, B3, B5, B9 între 3 și 7% din DZR/100g. Se mai gasesc, în cantități mici fier, magneziu, fosfor și zinc. 100g de banane conține 23g glucide dintre care 12g zaharuri, 0.33g de lipide și 1g de proteine, astfel producând 89 kcal.
Beneficiile aduse de banane sunt printre cele mai diverse. Ele previn stările depresive, protejează împotriva crampelor musculare și ajută la întărirea sistemului osos.


De aceea, sportivilor le este recomandat consumul de banane înaintea antrenamentelor. De asemenea, bananele ajută digestia și eliminarea metalelor grele datorită pectinei și conținutului moderat de fibre. Ele sunt recomandate și perosoanelor care doresc să se lase de fumat. Permit recuperarea rapidă și ușoară după mulți ani de fumat și micșorează posibilitatea de recidivă datorită efectelor anti-depresive.


Sursa text: www.centrulnatura.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii