Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Natura în toamnă

ro

19 Sep, 2015 16:16 3412 Marime text



Nopțile devin reci, se simte cum soarele nu mai are putere să încălzească suficient de mult timp pământul.
Chiar dacă mai sunt zile însorite, chiar dacă mai ”furăm” câte o plajă în zilele cu soare, totuși se simte cum energia întregului Pământ se pregătește de retragere.
Încă de acum 2-3 săptămâni, șiruri de păsări din Deltă și-au început migrația către sud. Ele simt înaintea oamenilor apropierea frigului – și folosesc liniile câmpului electromagnetic al Pământului să navige către alte zone, în care să poată ierna liniștite.
Frunzele copacilor și întreaga verdeață începe să capete nuanțe arămii, galbene sau maronii.

Corpul nostru este o parte din această Natură care își transformă energiile, la fiecare 3 luni – un ciclu natural al Pământului – marcat de Echinocții și Solstiții.
Ne apropiem de Echinocțiul de toamnă – care anul acesta va fi pe 22 septembrie – și multe dintre organismele noastre au dat ”semnale” că încep ”pregătirea de toamnă”.
V-ați trezit cu ”răceli” din senin, cu nas curgând și tuse?
V-ați trezit cu indigestii apărute peste noapte – cu dureri de burtă și/sau diaree, ori diferite eliminări neplăcute prin intestine?
V-ați trezit cu erupții tip alergii pe piele sau diferite bubițe ”ciudate”? (care seamănă foarte tare cu pișcăturile de insecte, doar că sunt răspândite pe întregul corp)?
V-ați trezit cu orice alt fel de simptome neobișnuite – de la dureri articulare, dureri de cap, probleme cu ochii sau urechile, ori amețeli și tulburări de somn?

Atunci sigur știți că și sistemul limfatic din interiorul corpurilor tuturor se pregătește de toamnă!
Și o face cum știe el mai bine. Făcând ”curățenia” de toamnă – eliminând pe unde poate, cum poate – tot ceea ce am acumulat în timpul lunilor de vară.
Deși a fost o vară extrem de călduroasă, în care – TEORETIC – pofta de mâncare ar fi trebuit să tindă către zero – și să dorim preponderent apă și fructe zemoase – totuși multă lume și-a continuat stilul de viață ”civilizat” – introducând alimente grele în corp și menținându-se în condiții de viață artificiale (stat în aer condiționat, lucrat mult la computer, călătorit mult cu mașina, vorbit mult la mobil etc etc).
Consumul de înghețată, de băuturi răcoritoare, de prăjituri și patiserii – a îngreunat mult organismele, mai ales ale copiilor.
Iar cei care au avut ocazia să meargă la turismul ”all-inclusive” – au reușit să introducă în corp cantități impresionante de deșeuri!

Așa încât – toate reziduurile acumulate în cursul verii vor fi ”mobilizate” și se vor face tentative importante de eliminare.
Spun ”tentative” – pentru că majoritatea oamenilor nu înțelege ce se întâmplă, nu este ”acordată” la modul natural de funcționare al corpului și la variațiile Naturii – și la primele semne de ”curățenie” din partea corpului – se înghit pastile, siropuri sau se fac injecții, care blochează toate aceste tentative.

La unii oameni și în special la copiii, corpul este mai puternic – și nu se lasă ”păcălit” de tentativele de oprire – așa încât eliminările de toamnă încep!


Schimbările de temperatură, de umiditate și presiune atmosferică ajută la ”mișcarea limfei” și intensifică toate aceste eliminări – care ar fi avut loc oricum, periodic – ele reprezentâtnd doar eforturile corpului de a suprviețui.

Iar prezența microbilor, a bacteriilor, a virușilor și ciupercilor – acești ”gunoieri” ai lumii nevăzute – cei responsabili de reciclarea materiei moarte în Natură – ajută și mai mult procesul de curățenie.
Da! Să nu vă mire această afirmație.
Microbii, virușii, ciupercile și chiar paraziții – NE AJUTĂ!
Ei ”digeră” materia moartă care blochează spațiul dintre celulele noastre – și astfel facilitează evacuare cu mai multă ușurință a unor materii fetide, care ar rămâne blocate în corp.
Unde este materie moartă – apar și gunoierii – microbii, virușii, ciupercile, viermii.
Dacă organismul nostru ar consta doar din substanțe vii, dinamice, aflate continuu în mișcare – nu ar fi nevoie de prezența acestor germeni.
Ei există, oricum, pretutindeni în Natură.
Sunt gunoierii care așteaptă oportunitatea de a curăța.
Și se ”agață” de corpul nostru doar dacă au ”treabă” de făcut – adică materie moartă de descompus și eliminat.

În afară de eliminările ”fizice”, biologice, de care v-am pomenit, în toamnă apar și alte tipuri de ”eliminări”. Nu doar corpul nostru biologic ”face curățenie”.
Și alte părți ale ființei noastre se implică în acest proces.
Sufletul nostru își ”triază” umplutura de reziduuri din inconștient, și dacă acest ”coș de gunoi” este plin – mai elimină ceva din surplus.
Așa încât, ne putem trezi în pline stări emoționale neobișnuite, provocate de cauze minore sau aproape fără cauze: frici, neliniști, nemulțumire, iritabilitate, indecizie, furie, agresivitate, lăcomie, invidie, gelozie și multe altele.
Ne putem trezi că plângem din senin – sau pur și simplu ”jeluim” – fără să înțelegem ce anume.
NU ÎNCERCAȚI SĂ VĂ EXPLICAȚI RAȚIONAL O STARE EMOȚIONALĂ.
Orice eliberare tip emoțional (un hohot de plâns, o izbitură de pământ sau chiar un strigăt) reprezintă O ELIBERARE.
Lăsați emoția să treacă.

Spre deosebire de sentimente, care sunt stări profunde, durabile și bine definite, emoțiile sunt exact precum norii pe cer – apar și dispar rapid – important este să ”nu vă agățați” de ele și mai ales, SĂ NU LE INTERPRETAȚI RAȚIONAL.
Pentru că emoțiile sunt IRAȚIONALE, sunt ILOGICE.

Plâng pentru că vreau să plâng, pentru că așa îmi vine. Nu am nevoie să dau nici o explicație.
Și jeluiesc, tot pentru că așa doresc.
Pot jelui orice – lunile din viața mea care au trecut – trecerea verii – renunțarea la anumite obiceiuri – o relație terminată – un serviciu schimbat – obiecte de care mă despart.
Orice poate fi ”jeluit” și lăsat să plece.
De asemenea, pot să fiu agitat, nervos, iritabil și furios – și să mă descarc cum pot și știu mai bine (fără să fac rău celor din jur, desigur) – și să las să treacă furtuna.
Să nu mă agăț de reacție – să nu mă agăț de emoție – SĂ O ELIBEREZ – să-i permit să iasă.
Orice emoție trăită este o ELIBERARE.
Dacă o veți considera ca atare și o lăsați să plece (să treacă) – starea generală a organismului va fi MULT MULT mai bună.

În toamnă – veți descoperi că aproape toată lumea din jurul dv ”eliberează” energii acumulate, fie la nivel fizic, fie emoțional sau mental. Așa încât, așteptați-vă la mici ”furtuni” declanșate de majoritatea celor inconștienți – care nici măcar nu realizează ce se petrece cu ei.
Permiteți-le să-și facă ”curățenia de toamnă”! (înțelegeți ce se întâmplă!)

Și mai ales – NU VĂ ÎNCĂRCAȚI CU CEEA CE DESCARCĂ CEILALȚI!
Considerați toate ”eliminările ” emoționale care urmează drept ”normale” și ”firești” pentru această perioadă a anului – încercați să rămâneți detașați și cât mai centrați în propria inimă și iubire (la fel cum ați face cu un copil aflat în criză de nervi! – doar îl priviți cu CALM și încercați să-i transmiteți propriul calm – ca să înceteze cu ”istericalele”).
Nici o energie tip ”elibereare” nu durează la infinit.
Nu vă încărcați cu fricile, grijile și anxietățile – descărcate de ceilalți.
Nu vă încărcați cu neliniștea și agitația celor din jur.
Nu vă încărcați cu iritabilitatea, nemulțumirea și uneori furia descărcată de cei din jur.
Și mai ales – nu vă încărcați cu ”lăcomia” descărcată de toată lumea, în timpul toamnei – când ”sărbătoarea recoltei” și imaginea abundenței poate răscoli tendința interioară la lăcomie.

Când vizitați târgurile de toamnă, încercați să stați cât mai detașați, cât mai centrați în propria inimă, să fiți atenți la nevoile reale ale corpului și sufletului dv.
Cu multă iubire pentru ceea ce sunteți, ca ființe umane luminoase – încercați să nu vă irosiți energia banilor (care tot energia dv este – dar schimbată într-o altă formă) – pe obiecte și haine inutile, pe prea multă mâncare sau băutură.
Încercați doar să vă bucurați de atmosfera abundenței – prilejuită de recolta toamnei – și să folosiți cu moderație din ea, atât cât are nevoie corpul și sufletul.
Umpleți-vă sufletul de ABUNDENȚA aromelor, a culorilor și a vibrațiilor toamnei!
Și nu vă abuzați corpul în nici un fel.

Ne putem ajuta corpul fizic, sufletul și mintea – să facă schimbarea către toamnă mai ușor – inițiind procese ”voluntare” de curățenie.
Fie putem face un ușor post alimentar – cu fructe și legume – sau zile doar cu fructe (este momentul zilelor ”de struguri” – ce curăță temeinic și profund ficatul) – sau pur și simplu – să avem ZILE din săptămână în care să mâncăm cât mai puțin și mai ușor – să nu mai mâncăm nimic după ora 18.00 seara și să ne culcăm devreme. Odihna reprezintă cel mai frumos cadou pe care îl putem face rinichilor și ficatului nostru – organe prinse în procesul de curățenie și detoxifiere al toamnei.

Putem să ne luăm zile libere, înainte de Echinocțiul de toamnă – și fie să le petrecem curățând casa și eliberând-o de tot ce o încarcă inutil – obiecte, haine și cărți – fie să le petrecem linișiți, relaxați și plimbându-ne în Natură – eliberându-ne noi de prea multe gânduri, de prea multele tensiuni interioare acumulate în ultimile luni. Putem să participăm la ore de gimnastică, de Pillates, yoga, qi-gong, înot sau orice altă mișcare fizică care permite descărcarea tensiunilor acumulate în corp. Putem să luăm legătura cu un psiholog sau alt terapeut care să ne ghideze în proceduri de relaxare interioară și echlibrare.

Sunt foarte multe posibiltăți pe care le avem în perioada toamnei.
Dacă ne facem echilibrarea ”voluntar”, adică ne ”recalibrăm” energia interioară și eliminăm reziduurile adunate – atunci nu va fi nevoie de ”eliminările” exterioare. Și vom descoperi că răcelile ne vor ocoli, la fel și durerile de stomac sau alergiile ori erupțiile pe piele.

Dacă înțelegem cât de SIMPLĂ este funcționarea corpului omenesc, cum este el o parte intrinsecă a Naturii minunate a planetei Pământ, atunci vom înțelege tot ce se întâmplă cu noi în diferitele momente ale ciclurilor de evoluție pământești.

Vă doresc tuturor o perioadă de ”tranziție” autumnală cât mai ușoară și mai ales, vă doresc să vă bucurați de culorile feerice ale Naturii în toamnă!

www.centrulnatura.ro/natura-in-toamna/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii