Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:10 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seismologii avertizează "Trebuie să fim pregătiţi pentru un CUTREMUR MARE"

ro

24 Oct, 2012 19:09 1445 Marime text

Oamenii de la Institutul de Fizica a Pamantului trag un semnal de alarma si avertizeaza populatia cu privire la iminenta unui cutremur de mari dimensiuni.

"Zona Vrancea este destul de tensionata si putem oricand sa ne asteptam la un cutremur mare. Nu trebuie sa ne gandim ca vine anul acesta sau anul viitor, dar nu putem neglija aceasta posibilitate. Trebuie sa fim pregatiti pentru un astfel de eveniment.", a spus Mircea Radulian, director stiintific la Institutul National de Fizica a Pamantului, la Kanal D.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizat că un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter se poate produce "în perioada imediat următoare", iar un cutremur catastrofal va lovi România în preajma anului 2040.

"Părerile diferă şi pot diferi categoric. Personal, sunt foarte sceptic în ceea ce priveşte aceste predicţii. Aceste metode folosite de seismologi sunt foarte foarte diferite. Şi, atenţie, au un grad foarte mare de eroare. Aproape că nu trebuie să crezi în ele. Realitatea e că încă suntem departe de a face predicţii cu grad de eroare redus", spune, într-un interviu pentru Libertatea.ro, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP).

Una dintre metodele des folosite de seismologi este cea bazată pe statistică, arată Radulian. Potrivit calculelor strict statistice, un cutremur de 5 grade apare în zona Vrancea cam o dată la 2 ani, iar unul de 6 cam la 8-10 ani.

"Statistic, un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter ar putea apărea în 2012-2013", spune Radulian. În ceea ce priveşte cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Radulian crede că este o predicţie uşor hazardată.

Seismolog român: În Vrancea, riscul producerii unui cutremur de 6,5 grade nu poate fi neglijat

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs la începutul lunii, în zona Vrancea, la o adâncime de 82 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismologii din Italia, condamnaţi pentru predicţii proaste

Oameni de ştiinţă italieni acuzaţi că au subestimat riscurile seismice înaintea cutremurului produs în provincia L'Aquila în 2009 au fost condamnaţi luni la şase ani de închisoare, pentru omor prin imprudenţă.

Verdictul era foarte aşteptat în Italia, în procesul a şapte oameni de ştiinţă acuzaţi de omucidere prin imprudenţă din cauza subestimării unor riscuri înaintea cutremurului de la Aquila, în 2009, miza fiind responsabilitatea savanţilor în prevederea unor catastrofe naturale.

Cutremurul de la 6 aprilie s-a soldat cu peste 300 de morţi şi a devastat centrul istoric al localităţii, biserici medievale şi o serie de localităţi din vecinătate. Zeci de mii de persoane au rămas fără locuinţe.

Seismul este considerat în continuare un traumatism de către toţi italienii, o polemică aprinsă declanşându-se asupra tuturor deficienţelor care au contribuit la acest bilanţ grav.

La sfârşitul lui septembrie, Parchetul a cerut o pedeapsă cu închisoarea de patru ani împotriva celor şapte membri ai Comisiei italiene pentru "riscuri mari", care s-a reunit la Aquila înaintea cutremurului - şase seismologi şi un director din cadrul Protecţiei civile, Bernardo De Bernardinis. Avocaţii apărării au reclamat achitarea.

Comisia italiană pentru evaluarea situaţiilor de risc se reunise la L'Aquila cu şase zile înaintea seismului din 6 aprilie 2009.

"Sunt descurajat, disperat. Credeam că voi fi achitat, nu înţeleg nici acum de ce sunt acuzat", a comentat Enzo Boschi, fost preşedinte al Institutului naţional de geofizică şi vulcanologie.

Procurorul Fabio Picuti nu a ezitat luni dimineaţă să facă o comparaţie cu evaluarea riscurilor teroriste în Statele Unite în timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001.

"După 11 septembrie, raportul care demonstra o analiză insuficientă a riscurilor în raport cu atentatul a condus la demisia şefului CIA şi adjunctului său. Acest lucru arată că un asemenea raţionament există" altundeva, a spus el.

"Acesta va fi un verdict istoric", a apreciat, la sosirea la proces, Wania della Vigna, o avocată care reprezintă 11 părţi civile, între care patru studenţi răniţi în timpul prăbuşirii căminului studenţesc.

"Sper că vor fi găsiţi vinovaţi. Se aflau într-o poziţie de responsabilitate", a subliniat ea. În opinia avocatei, o condamnare ar permite ca, pe viitor, "oamenii de ştiinţă să acorde mai multă atenţie consecinţelor, atunci când dau sfaturi".

Aldo Scimia, a cărui mamă a murit în cutremur, şi-a exprimat speranţa ca "statul să îşi facă datoria. Principala datorie a unui stat este să asigure securitatea, dar a eşuat", a declarat el pentru AFP.

Aproximativ 10 supravieţuitori ai seismului erau prezenţi luni dimineaţa într-o mică sală aglomerată, într-o clădire din metal de culoarea albastru intens, în zona industrială, după ce palatul de Justiţie din Aquila a fost distrus în timpul cutremurului.

Avocatul Carlo Sica, care reprezintă Guvernul italian, în subordinea căruia se afla Comisia, a cerut miercurea trecută ca cei şapte acuzaţi să fie achitaţi, subliniind că "faptele, adică seismul, nu sunt vina nimănui".

O condamnare a celor şapte experţi va fi considerată inedită şi produce îngrijorare în mediile ştiinţifice.

Alessandra Stefano, avocata unuia dintre oamenii de ştiinţă, Gian Michele Calvi, a apreciat că "nu ar trebui să existe nicio şansă" ca verdictul să conducă la o condamnare.

Un alt avocat, Filippo Dinacci, care îi reprezintă pe alţi doi oameni de ştiinţă, a apreciat că acuzaţiile reţinute împotriva clienţilor săi ţin "de un drept penal medieval".

Peste 5.000 de membri ai comunităţii ştiinţifice au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui italian Giorgio Napolitano, în care afirmă că este imposibil ca un cutremur să fie prezis.

Între cei şapte acuzaţi se află nume mari ale ştiinţei italiene, ca al profesorului Enzo Boschi, până de curând preşedintele Institutului Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), sau al profesorului de fizică de la Universitatea din Genoa Claudio Eva.

Unii dintre ei, ca Boschi, erau şi şefi ai Protecţiei Civile.

Parchetul îi acuză pe cei şapte experţi că au oferit informaţii "prea liniştitoare" populaţiei, care ar fi putut să adopte măsuri cu scopul de a se proteja.

Procurorul a denunţat, în rechizitoriul său, "o analiză incompletă, inaptă, neadaptată şi vinovat de înşelătoare, deoarece, citind procesul-verbal" al reuniunii "Comisiei pentru riscuri mari", "găsim informaţii banale, inutile, autocontradictorii şi falacioase".

Comisia s-a reunit la 31 martie 2009 cu scopul să analizeze o serie de cutremure care au afectat Aquila în lunile precedente şi să furnizeze sfaturi autorităţilor locale, singurele în măsură să adopte eventuale măsuri.

La finalul acestei reuniuni, Comisia a anunţat că nu era posibil să se prezică producerea unui eventual cutremur mai puternic, dar a recomandat respectarea unei serii de măsuri de prevenţie împotriva cutremurelor, în special în ceea ce priveşte construirea imobilelor.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/seismologii-avertizeaza-trebuie-sa-fim-pregatiti-pentru-un-cutremur-mare_1037785.html#ixzz2AEWknnIi

Ti-a placut articolul?

Comentarii