Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:36 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Riscul de deces în următorii cinci ani, calculat pe baza unei formule

ro

04 Jun, 2015 19:45 618 Marime text
 
O echipă de cercetători britanici şi suedezi a pus la punct o formulă de calcul care poate prezice riscul de deces în următorii cinci ani. Formula a fost dezvoltată de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Universitatea din Uppsala şi Sense About Science, o organizaţie de caritate britanică. Specialiştii respectivi spun că informaţiile pot fi folosite de medicii de familie pentru a identifica pacienţii cu risc crescut de îmbolnăvire și speră că oamenii vor folosi informaţiile pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate.
Informaţii despre această metodă de calcul a riscului de deces au fost prezentate într-un studiu publicat în revista ”The Lancet”. Pentru conceperea acestei formule au fost analizate date colectate pentru UK Biobank, între anii 2006 şi 2010, de la aproape o jumătate de milion de adulţi, cu vârste între 40 şi 70 de ani.
Formula de calcul are la bază o serie de întrebări destul de diverse, de la numărul de automobile deţinute de persoana respectivă la ritmul din timpul mersului, şi poate fi folosită de persoane cu vârste între 40 şi 70 de ani. Cercetătorii au precizat însă că formula are "un oarecare grad de impredictibilitate" şi nu ar trebui fi privită ca sigură 100%.
Formula de calcul - disponibilă pe site-ul www.ubble.co.uk - evaluează şi vârsta "Ubble". Astfel, cei care au o vârstă "Ubble" mai mare decât cea cronologică prezintă un risc sporit de îmbolnăvire şi trebuie să-şi schimbe urgent stilul de viaţă, spun specialiştii.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii