Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Praznicul zilei de 28 decembrie Cine sunt cei 20.000 de mucenici și de ce au fost ei arși în biserica din Nicomidia

ro

28 Dec, 2014 03:29 2057 Marime text
Împăratul Maximian, pe când se afla în cetatea Nicomidiei, aflând de numărul mare de creștini din ea, a pus la cale exterminarea lor în apropierea Praznicului Nașterii Domnului.

Împăratul, știind că toți creștinii se vor strânge în marea biserică din Nicomidia, a poruncit ca biserica să fie înconjurată de lemne uscate, cărora soldații să le dea foc.
Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul lui Hristos, a prăznuit împreună cu ei și i-a învățat adevarata credință.
Soldații au înconjurat biserica și nu au mai permis nimănui să iasă din ea. Înăuntru a intrat trimisul împăratului care le-a vestit creștinilor că împăratul îi somează să jertfească idolilor, altfel vor fi arși de vii.
Atunci arhidiaconul bisericii, aprins de focul râvnei dumnezeiești, a intărit mulțimea și i-a pus înainte slava muceniciei la care îi cheama Dumnezeu. El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. 
Creștinii s-au umplut de Duhul Sfânt și au voit cu râvna să răspundă dumnezeieștii chemări.
Când episcopul a aflat aceasta s-a grăbit de a botezat pe catehumeni, și a împărtășit pe toți creștinii cu dumnezeieștile și preacuratele Taine.
Soldații însă au aprins lemnele așezate din timp. Potrivit tradiției, douăzeci de mii de oameni au dobândit cununa mucenicească, înălțând cântări de lauda lui Dumnezeu. 
Toți aceștia au luat mucenicia la anul 302.
Prin mila lui Dumnezeu Sfântul Antim a scăpat nevătămat, ca să fie de folos și altora.
A adus prin Botez pe mulți la Hristos și după ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos.

Mâine, 29 decembrie, facem pomenirea Sfinților 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod și a Sfântului Cuvios Marcel.
 
Sursa: Calendar Ortodox
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii