Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:30 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

News.ro Universitatea Maritimă din Constanţa, cu trei stele în clasamentul integrităţii

ro

18 Nov, 2016 07:08 1628 Marime text
Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureş şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţeganu din Cluj-Napoca se află pe primele locuri în clasamentul de integritate al universităţilor din România, cu patru stele, conform unui raport elaborat de Coaliţia pentru Universităţi Curate în colaborare cu Societatea Academică din România şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti. Pe ultimul loc, cu zero stele, s-a clasat Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, iar niciuna dintre cele 44 de universităţi din clasament nu s-a încadrat în categoria de cinci stele.

Pe locurile următoare, cu trei stele, în clasamentul integrităţii, se situează Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Academia Tehnică Militară din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, USAMV Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, scrie news.ro.

La categoria două stele se încadrează Universitatea Naţională de Apărare Carol I din Bucureşti, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul din Bucureşti, USAMV Bucureşti, USAMV Banat, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

Cu o singură stea au fost cotate optsprezece Universităţi: UMF Gr. T. Popa din Iaşi, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Timişoara, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, UMF din Craiova, Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti, Universitatea Valahia din Târgovişte, UMF Victor Babeş din Timişoara, Universitatea din Piteşti, UMF Carol Davila din Bucureşti, SNSPA din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea din Petroşani.

Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa nu a primit nicio stea şi i-a fost oferit premiul "Codaş Absolut”.

Nicio universitate de stat din România nu a fost încadrată, însă, la categoria de cinci stele, pentru că nu au fost îndeplinite criteriile de corectitudine, transparenţă şi meritocraţie în urma evaluării.

Cele 44 de universităţi intrate în clasament au fost ierarhizate în funcţie de următoarele criterii: transparenţă şi corectitudine administrativă (punerea la dispoziţie a informaţiilor de interes public), corectitudine academică (existenţa regulilor şi procedurilor de prevenire şi combatere a plagiatului şi dacă funcţionează), calitatea guvernanţei (nepotism, concursuri trucate, cazuri de corupţie la nivelul conducerii), managementul financiar (achiziţii publice, declaraţii de avere ale persoanelor aflate la conducerea universităţilor), meritocraţie (evaluarea performanţei) şi antidiscriminare.

Astfel, universităţile cu cele mai multe stele respectă principiul transparenţei, oferind informaţii corecte şi complete, au performanţe academice recunoscute şi au un site actualizat.

Evaluarea Universităţilor din România s-a desfăşurat în trei etape. În prima etapă a fost testat principiul transparenţei şi au fost cerute o serie de documente care vizează activitatea universităţilor, au fost analizate site-urile web ale acestora şi comunicatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Curţii de Conturi şi Agenţiei Naţionale de Integritate.

În a doua etapă, s-au făcut  evaluări pe teren, au fost realizate întâlniri cu studenţii, cu reprezentanţi ai conducerii, cadre didactice şi sindicate, precizează autorii clasamentului.

Nu în ultimul rând, a fost calculat scorul citărilor prezente pe Google Academic.

Rezultatele raportului arată o medie de transparenţă de 8, universităţile respectând în proporţie de aproximativ 80 la sută principiul transparenţei.

În ceea ce priveşte corectitudinea academică, s-a constatat că majoritatea universităţilor nu au luat măsuri legate de activitatea profesorilor universitari care au coordonat lucrările unor persoane condamnate pentru corupţie, 15 universităţi având plagiate semnalate chiar la nivelul conducerii. Media acestui criteriu este de 5.

Felul în care conducerile organizează viaţa de zi cu zi a universităţilor, concursurile pentru cadrele didactice sau deciziile universitare, se situează la o medie de 6. Media la corectitudinea financiară este de 7, iar meritocraţia este de 3.

Evaluarea criteriului meritocraţiei a fost realizată în funcţie de numărul de citate academice, întrucât, conform raportului, citatul academic este principala formă de recunoaştere a meritelor în lumea academică.

La acest criteriu, în fruntea clasamentului se află Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, cu o medie de 394 de citări, urmată de Universitatea Babeş Bolyai din Iaşi, cu 357 de citări şi USAMV din Cluj-Napoxa, cu 336 de citări. Pe ultimul loc se află Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, cu o medie de cinci citări.


Integral pe news.ro.

Ti-a placut articolul?

Comentarii