Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:43 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ Constanţa Recomandări privind prevenirea săvârşirii infraciunilor de înşelăciune

ro

22 Jan, 2015 15:25 738 Marime text
De cele mai multe ori, oamenii sunt foarte creduli şi întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea unora. Unele înşelăciuni au fost atât de îndrăzneţe încât sfidează realitatea şi normele sociale. Dar uneori, chiar şi politeţea trebuie să aibă limitele ei!

În cazul infracţiuni de înşelăciune, autorii  au următorul mod de operare: apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub falsă identitate, (de exemplu: avocat sau chiar membrul al familie) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.). Pentru reuşita infracţională, mai este doar un pas pentru ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menţionate de autori.   Este firesc ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie, însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce. Starea de şoc şi teama sunt cele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative  utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), astfel încât autorii câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale.

RECOMANDĂRILE POLIŢIŞTILOR

Poliţiştii constănţeni recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute şi să se adreseze şi sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că, ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.

Aceeaşi recomandare o adresăm şi cu privire la alt mod de operare, care constă în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri prin care, persoane ce se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, anunţă câştigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme.

Pentru a intra în posesia premiului, „norocosul câştigător” trebuie, fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon mobil. În mod clar, banii, odată transferaţi, sunt pierduţi, iar „fericitul câştigător” se transformă în victimă cu o pagubă considerabilă.  Manifestaţi prudenţă atunci când o persoană necunoscută vă cere să vă daţi datele personale (CNP, serie şi număr de buletin, adresa) sau să achitaţi diferite sume de bani anticipat pentru a intra în posesia unor premii, mai ales dacă nu aţi participat la niciun concurs cu premii.

Pentru a evita să deveniţi victima unei astfel de înşelăciuni, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi : traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte cu privire la situaţia prezentată. Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:        
                           .   
-  În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări;
-  Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la Poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.                                            ;
- Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.                                                               
-  De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu  reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de către persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor poveşti lacrimogene, presărate cu elemente din viaţa reală, anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.                           .                                     

Ti-a placut articolul?

Comentarii