Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În închisorile din Cuba există în prezent 60 de „deținuți politici”

ro

20 Jun, 2015 08:30 1625 Marime text
 
Autoritățile cubaneze au în prezent 60 de „deținuți politici", un număr care s-a redus la jumătate în ultimul an, a anunțat vineri Comisia cubaneză a drepturilor omului (CCDH), relatează AFP, citat de Agerpres.

Organizația interzisă dar tolerată de autorități susține că un număr de 71 de persoane condamnate sau sau inculpate "din motive sau motivații politice", dintre care 11 au fost puse în libertate condiționat.

„Numărul reprezintă jumătate dintre cazurile înregistrate în urmă cu un an (114), dar riscul creșterii acestuia continuă să existe, pentru că regimul incriminează în continuare exercitarea tuturor drepturilor civile și politice", a denunțat CCDH.

În decembrie și ianuarie, după anunțarea unei apropieri de SUA, Cuba a eliberat din motive "umanitare" 53 de deținuți care figurau pe o listă înaintată de Washington, care îi considera pe aceștia "deținuți politici".

Pe lista publicată vineri de organizația disidentului Elizardo Sanchez, figurează în jur de zece membri ai Uniunii patriotice din Cuba, UNPACU, organizație ilegală din estul țării.

Aceasta mai include și în jur de 20 de condamnați pentru "crime împotriva statului", printre care fostul diplomat Miguel Alvarez, care ispășește o condamnare la 25 de ani de închisoare din 2012 pentru spionaj.

Pe listă se află și artistul în grafitti Danilo Maldonado, cunoscut sub numele de El Sexto, care potrivit CCDH a fost închis fără judecată într-o închisoare de înaltă securitate pentru intenția de a realiza un desen considerat "lipsit de respect" față de fostul președinte Fidel Castro și fratele și succesorul său Raul.



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii