Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imprumut de 200 milioane euro de la BEI pentru constructia unei ferme eoliene la Fântânele

ro

18 Dec, 2010 13:23 1535 Marime text
Banca Europeana de Investitii (BEI) va acorda un imprumut de 200 milioane EUR pentru finantarea constructiei unei ferme eoliene terestre in apropierea litoralului Marii Negre, la nord de Constanta, in regiunea Dobrogea din Romania. Proprietarul fermei eoliene este CEZ.

„Noua ferma eoliana este un important proiect in domeniul climei. Dupa ce va fi data in exploatare, aceasta va permite Romaniei sa reduca emisiile poluante si emisiile de gaze cu efect de sera si sa atinga obiectivele nationale privind generarea de electricitate din surse regenerabile de energie si va contribui la diversificarea aprovizionarii cu energie", a declarat vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz Ahnen, responsabil pentru imprumuturile din Romania.

Noua ferma eoliana va avea o capacitate totala instalata de 347,5 MW. Aceasta va fi construita pe doua amplasamente separate, situate in partea de est si, respectiv, partea de vest a satului Fantanele. Ferma eoliana va furniza electricitate catre reteaua nationala de distributie a energiei electrice din Romania.

BEI va cofinanta proiectarea, constructia, darea in folosinta si exploatarea fermei eoliene din apropierea satului Fantanele, precum si constructia statiilor de transformare si racordarea la reteaua nationala de electricitate. Ferma eoliana va cuprinde 139 de turbine, fiecare avand o capacitate nominala de 2,5 MW. Dupa ce va fi dat in exploatare, proiectul va contribui la atingerea obiectivelor Romaniei in privinta consumului de energie din surse regenerabile de energie pana in 2020, precum si la realizarea cotei obligatorii de certificate verzi.

In 2009, BEI a finantat energia regenerabila si eficienta energetica cu imprumuturi totalizand peste 4,2 miliarde EUR.

Misiunea BEI, banca Uniunii Europene, este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre prin finantarea unor investitii fiabile. Datorita statutului si actionarilor sai (cele 27 de state membre, inclusiv Romania), BEI are ratingul AAA si, prin urmare, poate obtine fonduri in conditii avantajoase de pe pietele de capital, pe care le ofera sub forma de imprumuturi clientilor sai si beneficiarilor finali.

Din 1990, imprumuturile BEI in Romania, inclusiv imprumutul actual, totalizeaza circa 8,7 miliarde EUR, acestea fiind destinate finantarii proiectelor de investitii care vizeaza consolidarea competitivitatii Romaniei si cresterea calitatii vietii cetatenilor acesteia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tepes 18 Dec, 2010 16:53 mafia lui boc videanu face bani si poporul moare de foame