Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomen astronomic rar. Când va putea fi văzută luna ”sângerie”

ro

29 Jan, 2018 22:28 2289 Marime text
Un eveniment astronomic rar se va produce pe 31 ianuarie, când o eclipsă lunară totală va coincide cu Luna "albastră". În acea noapte, satelitul natural al Pământului se va afla pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi va determina apariţia unui fenomen denumit de astronomi "Super Lună albastră sângerie", informează AFP, preluat de Digi 24.

În cazul în care condiţiile meteorologice vor fi favorabile, Luna va oferi pământenilor un spectacol fascinant, miercuri, 31 ianuarie.

"Vom putea să vedem, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra", a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA.


Acest fenomen rezultă dintr-o "aliniere rară a acestor trei cicluri astronomice", a subliniat Jason Aufdenberg, profesor de astronomie la Universitatea de aeronautică Embry-Riddle din Florida.

O astfel de eclipsă - când Luna trece în conul de umbră produs de Terra - este de asemenea denumită "Lună sângerie" deoarece astrul nu devine complet negru, pentru că o parte din lumina Soarelui, reflectată de atmosfera terestră, atinge indirect suprafaţa lunară.

Unele dintre razele solare sunt de asemenea reflectate, fapt ce produce o reflexie roşiatică pe Lună. Acest fenomen se produce atunci Luna se află la perigeul ei orbital.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii