Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:03 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se poate vedea pe cerul nopții în luna aprilie (FOTO)

ro

04 Apr, 2023 14:28 1921 Marime textÎn aprilie se văd bine pe cer seara Venus și Marte, însă în primele 15 zile ale lunii își face apariția și Mercur.

Planeta își face apariția înspre vest, la 30-40 de minute după apusul Soarelui, în aceeași direcție. Practic, poate fi găsită între Venus și orizont. Dacă vedeți un astru strălucitor vizibil în acea direcție, l-ați văzut pe Mercur.


Iată ce ne informează calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu: 

La București, Soarele apune pe la ora 19:46, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest.

Noaptea astronomică scade ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 21:28 și durează 12 ore și 37 de minute (la București).

Pe cer, seara, se văd două planete, Venus și Marte. Imediat după apusul Soarelui, în aceeași direcție pe cer, se vede și Mercur. Dimineața se vede Saturn., se precizează în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu. 

Soarele se află pe cer în constelația Pisces.

LUNA

Luna se vede noaptea pe cer.

Pe 6 aprilie se produce faza de Lună Plină la ora 7:33. Între 5 și 7 aprilie Luna va părea plină și se va vedea toată noaptea.

În noaptea de 6 spre 7 aprilie lângă Lună se va afla steaua Spica din constelația Virgo.

PLANETE PE CER

Seara se văd foarte ușor Venus și Marte.

Venus este cel mai strălucitor astru de pe cer, în afară de Lună, și se vede înspre apus, imediat cum se înserează. Se vede ca o stea foarte strălucitoare care nu pâlpâie și rămâne vizibilă până în jurul orei 23.

Planeta se mișcă printre stele și spre sfârșitul săptămânii se va afla aproape de roiul stelar deschis, vizibil cu ochiul liber, Pleiade sau Cloșca cu pui. Căutați în dreapta sus față de planetă o grupare de 5-6 stele.

Mai sus de Venus, pe cer, se află Marte. Pentru a o găsi priviți deasupra lui Venus, până dați de o stea strălucitoare (Capella). De la aceasta mergeți cu privirea în stânga până ce dați de un astru portocaliu a cărui lumină nu pâlpâie. Acesta este Marte.

Deasupra lui Marte se văd două stele strălucitoare, apropiate una de alta, Castor și Pollux din constelația Gemini.

În primele 10-15 zile ale lui aprilie se vede și planeta Mercur.

Își face apariția înspre vest, la 30-40 de minute după apusul Soarelui, în aceeași direcție. Practic, poate fi găsită între Venus și orizont. Dacă vedeți un astru strălucitor vizibil în acea direcție, l-ați văzut pe Mercur.

Saturn răsare înaintea Soarelui și se vede înspre est, pe la ora 6 dimineața.

Iată cum sunt poziționate planetele în luna aprilie.

Pe 11 aprilie Mercur se află la depărtarea unghiulară maximă de Soare. Se vede seara pe cer.

Pe 11 aprilie Jupiter se află în conjuncție cu Soarele, adică se află ziua pe cer. Este la cea mai  mare depărtare de Pământ, la distanța de  890 de milioane km.

CERUL LUNII APRILIE

Ursa Mare „tronează” pe cerul de seară. Poate fi văzută înspre nord-est, imediat după ce se înserează. Carul Mare, o parte din constelația Ursa Mare, este mai bine cunoscut de către amatorii de astronomie. Este compus din șapte stele, patru sub forma de patrulater (carul) și trei ca o linie puțin curbată (oiștea).

Prelungiți oiștea carului înspre est și veți da de o stea strălucitoare. Se numește Arcturus (păzitorul ursului) și face parte din constelația Bootes (Bouarul). De la Arcturus, continuând linia pornită de la oiștea Carului Mare, mergeți înspre orizontul de sud-est unde se află o altă stea strălucitoare, Spica din Virgo.

Carul Mare poate fi folosit pentru a găsi steaua Polară. Identificați patrulaterul din Carul Marte și de la ultimele doua stele din el, porniți cu o linie imaginară de la steaua mai slabă către cea mai strălucitoare. Continuați până ce linia se intersectează cu o altă stea strălucitoare. Aceasta este Polaris, steaua nordului. Înălțimea stelei deasupra orizontului (în grade) ne dă latitudinea locului (pentru România aproximativ 45°).
Polaris face parte din Ursa Minor (Ursa Mică) o constelație mai greu de identificat din cauza stelelor mai puțin strălucitoare pe care le conține.

Când priviți spre Carul Mare vedeți șapte stele. Cinci dintre ele au origine comună, formându-se în același loc în spațiu, acum 500 de milioane de ani. Se deplasează împreună prin spațiu și se află la 80 de ani lumină depărtare de noi. O stea ceva mai cunoscută este Mizar, care are o alta foarte aproape (numită Alcor). Cele două stele pot fi văzute separat cu ochiul liber, dar prin instrumentele astronomice se poate vedea că Mizar este dublă la rândul ei.

Pe cer se află două planete care se văd bine: Marte, în Gemini, și Venus, în Taurus.


foto: Facebook/ Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii