Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:15 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Trimitere în judecată a fostului director RATB

ro

26 Feb, 2015 08:55 808 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată:

- în stare de arest preventiv, a inculpatului POPESCU VIOREL, fost director general al Regiei Autonome de Transport București (R.A.T.B.),  în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,

- sub control judiciar, a inculpatului BREBEANU MARIAN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

- în stare de libertate, a inculpatului NIŢU MARIAN ROMICĂ,  fost consilier al directorului general al RATB, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2011, premergător sărbătorilor de iarnă, inculpatul Popescu Viorel, în calitate de director general al R.A.T.B., a primit pentru sine, în mod indirect, de la inculpatul Brebeanu Marian și de la un alt om de afaceri, la sediul Regiei Autonome de Transport București,  suma de 2.500 euro.

În schimbul acestei sume de bani, primită prin intermediul consilierului său, inculpatul Popescu Viorel urma să intervină pe lângă funcționarii competenți din cadrul R.A.T.B., în scopul derulării în condiții avantajoase, pentru firmele celor doi oameni de afaceri, a unui contract al cărui obiect îl constituia vânzarea de către această instituție a unui număr de 232 de mijloace de transport casate (din parcul propriu în vederea dezmembrării și valorificării ulterioare a deșeurilor rezultate), precum și în vederea atribuirii ulterioare a unor alte contracte similare către societățile celor două persoane.

La data de 29 ianuarie 2015, inculpatul Niţu Marian Romică, cu ocazia audierii sale, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la împrejurări esenţiale cauzei, în sensul că a negat modalitatea de remitere a sumei de 2.500 de euro către inculpatul Popescu Viorel, şi anume prin intermediul său.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri  mobile și imobile  aflat în proprietatea inculpaților Popescu Viorel și Brebeanu Marian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că, inculpatul Popescu Viorel a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, la data de 18 septembrie 2014, în sarcina acestuia reținându-se infracțiunile de: abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave și conflict de interese (comunicat nr. 1296/VIII/3 din 18 septembrie 2014).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii