Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:27 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Constituțională Procurorii nu mai pot renunța la urmărirea penală!

ro

22 Jan, 2016 00:52 887 Marime text
 
Magistrații de la Curtea Constituțională a României au decis că procurorii nu mai pot renunţa la urmărirea penală.
 
"Decizia este obligatorie și, pe cale de consecință, procurorii o vor respecta întocmai. Având în vedere însă impactul major asupra activității procurorilor din cadrul Ministerului Public, se va acționa pentru identificarea măsurilor de natură să diminueze efectele asupra activității de urmărire penală", a precizat procurorul general, Tiberiu Nițu.
 
La rândul său, ministrul Justiției, Raluca Prună, a arătat că poziția sa "nu poate fi alta decât că trebuie să respectăm deciziile Curții Constituționale. Este adevărat că ieri s-a dat o decizie care are un impact major asupra modului în care funcționează sistemul de justiție în România. Aștept și eu, deci MJ, și celelalte instituții din sistemul judiciar motivarea grabnică a acestei decizii, astfel încât la MJ să putem livra actul legislativ care să pună în acord actuala prevedere din Cpp”.

Practic, magistrații au declarat neconstituţional art. 318 Cod Procedură Penală care permitea renunţarea la urmărirea penală pentru infracţiuni pedepsite cu amenzi sau închisoare până la 7 ani, iar procurorul constată că nu există interes public pentru urmărirea acestora.
 
"Dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art.1 alin. din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin. coroborate cu art.126 alin., potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege", au decis magistrații CCR. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii