Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:02 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ocazia comemorării evenimentelor din 18 mai 1944 O delegaţie de tătari din România, în vizită în Crimeea

ro

22 May, 2013 09:53 1577 Marime text
Aproape 100 de tătari din România au participat la Simferopol, la manifestările prilejuite de împlinirea a 69 de ani de la tragicele evenimente din 18 mai 1944, când tătarii au fost deportaţi de Stalin în Siberia şi în alte regiuni ale fostei URSS. De menţionat este faptul că cei mai mulţi dintre membrii delegaţiei din România de anul acesta s-au aflat în premieră în Crimeea (Ucraina).
Delegaţia, condusă de preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, Gelil Eserghep, a plecat spre Crimeea (Ucraina) în dimineaţa zilei de 16 mai, ei revenind la Constanţa ieri.
Potrivit unui comunicat de presă, „în acest interval de timp, membrii delegaţiei din România au participat atât la mitingul organizat în Piaţa Centrală din Simferopol, alături de peste 45.000 de tătari din Crimeea, dar şi din alte colţuri ale lumii, dar au vizitat şi câteva obiective istorice precum Palatul Hanilor Crimeeni din Bahcesaray şi Palatul Livadia. La mitingul din Piaţa Centrală din Simferopol, preşedintele Gelil Eserghep a adresat celor peste 45.000 de participanţi un mesaj din partea tătarilor din România: „Aduc aici salutul tătarilor din România. Vă mulţumesc pentru că pentru prima dată în viaţă am în faţă atâţia tătari adunaţi la un loc şi am ocazia să le vorbesc, iar pentru asta îi mulţumesc lui Allah pentru privilegiul de a trăi acest moment. Sunt prezent aici atât în calitatea mea oficială de preşedinte al UDTTMR, organizaţie care îi reprezintă pe tătarii din România, dar şi în nume personal, ca urmaş al unui tătar plecat de pe aceste meleaguri. Asemenea tuturor tătarilor care au părăsit Crimeea forţat în 1944, bunicul bunicului meu, care s-a stabilit în România, a plâns şi el după patria mamă şi şi-a dorit nespus până în ultima clipă a vieţii să mai ajungă măcar o dată aici. Iată că astăzi, cu ajutorul lui Allah, eu reuşesc să împlinesc visul lui şi al altor tătari ca el, acela de a vedea locurile natale. Astfel că, mă bucur nespus că mă aflu aici şi că pot să vă spun că voi, tătarii din Crimeea, aveţi un loc aparte în istoria mondială”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii